Ministrstvo odgovarja na očitke glede prosilke, "deležne posilstva"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, je zavrnilo obtožbe o nestrokovnem vodenju postopka za mednarodno zaščito ženske, ki so jo v njeni domovini spolno napadli policisti. "Obžalujemo, da je konkretna zadeva, ki je za prosilke nedvomno travmatična, predmet javne razprave in hkrati popolnoma izvzeta iz konteksta," so zapisali v sporočilu za javnost.
Oglej si celoten članek

Gre za primer matere z dvema mladoletnima otrokoma, ki so jo v njeni domovini pred očmi otrok posilili policisti. Ministrstvo je prošnjo družine za mednarodno zaščito po treh letih bivanja v Sloveniji zavrnilo, pri čemer so ocenili, da gre pri spolnem napadu za zavržno dejanje, a da vrnitev v izvorno državo ne predstavlja kršitve Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Odločitev ministrstva, ki med drugim ocenjuje, da je bila "prosilka deležna posilstva", je v javnosti naletela na ogorčenje.

Foto: MNZ

Begunka je bila žrtev političnega nasilja

Na današnji mednarodni dan žensk so v Inštitutu 8. marec opozorili, da je bila begunka v svoji domovini žrtev političnega nasilja zaradi politične aktivnosti svojega moža. Za azil je zaprosila, ker jo je na njenem domu brutalno napadla milica nasprotne politične strani, s čimer je bilo spolno nasilje uporabljeno kot sredstvo političnega preganjanja. Ministrstvo za notranje zadeve pa je pri obravnavi prošnje zanemarilo politično ozadje posilstva. Ob 8. marcu tako v Inštitutu 8. marec ministrstvo pozivajo, da družini zagotovi zaščito.

Ministrstvo: Izvzeto je iz konteksta

Na ministrstvu pa so danes obtožbe o nestrokovnem vodenju postopka za mednarodno zaščito zavrnili. Kot zagotavljajo, so se v postopku podrobno in izčrpno opredelili do vseh okoliščin primera v okvirih standardov, ki veljajo na področju mednarodne zaščite. Prosilkam so bile po njihovih navedbah v postopku zagotovljene vse pravice, glede na njihov položaj pa se je postopek vodil ob upoštevanju njihovih osebnih okoliščin. "Zato zavračamo obtožbe o nestrokovnem vodenju postopka in obžalujemo, da je konkretna zadeva, ki je za prosilke nedvomno travmatična, predmet javne razprave in hkrati popolnoma izvzeta iz konteksta," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnjujejo, da se v postopku presoja, ali bi bil prosilec ob vrnitvi v izvorno državo izpostavljen preganjanju zaradi rase, vere, narodnosti, političnega prepričanja ali pripadnosti posebni družbeni skupini ali tveganju t. i. resne škode. Morebitna dejanja preganjanja ali resne škode, ki jim je bil prosilec izpostavljen v preteklosti, sama po sebi še ne utemeljujejo priznanja mednarodne zaščite, se pa v postopku ustrezno obravnavajo. Med razlogi preganjanja in dejanji preganjanja mora namreč obstajati vzročna zveza, so dodali na ministrstvu.

Poleg tega pa je dolžnost vsakega prosilca, da v postopku čim bolj izčrpno in po resnici navede vse razloge, zaradi katerih prosi za mednarodno zaščito, ter da predloži dokumentacijo in razpoložljive dokaze. Dejstvo, da večina prosilcev nima listinskih dokazov za svoje trditve, pa po navedbah ministrstva ne pomeni, da bo njihova prošnja zavrnjena. V tem primeru se namreč utemeljenost prosilčevih razlogov za priznanje mednarodne zaščite presoja izključno na podlagi njegovih izjav, pri tem pa presojajo njihovo skladnost, verodostojnost in verjetnost. Prav tako morajo biti informacije o izvorni državi povezane z razlogi, ki jih prosilec navaja, so še dodali.

Ob tem so izpostavili tudi dve sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je v podobnih primerih ugotovilo, da vrnitev prosilk v izvorno državo ne predstavlja kršitve 3. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 19:53 8. Marec 2021.

    A lahko kdo ze posili Hojsa?

  • 18:25 8. Marec 2021.

    O Hojsu je res škoda izgubljati besed. Baraba pokvarjena! Hujši od Janeza!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.