Ministrstvo zavrača dvome o dolgu

Foto: Žurnal24 Franc Kri%C5%BEani%C4%8D
Finančno ministrstvo: dvomov o pravilnem prikazovanju stanja primanjkljaja in dolga države ne sme biti. Poudarjajo, da se držijo predpisane metodologije.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za finance zavrača nekatera ugibanja oziroma ocene o "dejanski" oceni višine primanjkljaja in dolga države. Kot pravijo, imajo take objave mednarodne razsežnosti in lahko vplivajo na bonitetno oceno Slovenije, zato želi ministrstvo ovreči vse dvome.

Za poročanje Evropski komisiji in Eurostatu je predpisana metodologija evropskega sistema računov ESA 95, pojasnjujejo in dodajajo, da ta metodologija natančno razlikuje med sektorjem države in širšim javnim sektorjem. Podatki o primanjkljaju in dolgu so namenjeni preverjanju izpolnjevanja maastrichtskih kriterijev, in na osnovi teh podatkov lahko Evropska komisija sproži postopek ugotavljanja presežnega primanjkljaja, če primanjkljaj države presega 3 odstotke bruto domačega proizvoda in če dolg države presega 60 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Poudarjajo, da pri pripravi poročila sodelujejo statistični urad, ministrstvo za finance in Banka Slovenije. "Slovenija je zadnje poročilo o primanjkljaju in dolgu sektorja države pripravila in posredovala Eurostatu in Evropski komisiji v oktobru 2010. Za leto 2010 je po ocenah iz tega poročila stanje dolga sektorja države znašalo 13.559 milijonov evrov ali 37,9 odstotka BDP. Pri tem je treba opozoriti, da podatki iz tega poročila zadevajo institucionalni sektor države in ne širšega javnega sektorja," navajajo in dodajajo, da metodologija ESA 95 in uredbe Sveta Evrope ter metodološki priročniki Eurostata ne zahtevajo, da države članice EU poročajo tudi o primanjkljajih in dolgu širšega javnega sektorja.

"To pa ne pomeni, da ministrstvo za finance ne zbira in ne objavlja podatkov tudi o višini in dinamiki dolga institucionalnih enot, ki spadajo v širši javni sektor, za katerega je Slovenija dala poroštvo," še pravijo. Podatke o višini, valutni strukturi in konkretnih zakonskih osnovah, na podlagi katerih je Slovenija dala poroštva za dolg, objavljajo na spletnih straneh.

Jeseni lani dolg dobrih 5 milijonov
Po zadnjih podatkih oziroma stanju na dan 31. 12. 2009 je skupno stanje dolga s poroštvom Republike Slovenije znašalo 4.957,4 milijona evrov, na dan 30. 9. 2010 pa je doseglo 5.193,6 milijona evrov. "Vendar pa ta dolg s poroštvom države, ki so ga najele institucionalne enote, ki po institucionalni klasifikaciji ne sodijo v okvir sektorja države, ni del dolga sektorja države," še navajajo na finančnem ministrstvu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.