Mirna v majhnem čolnu

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Prehod iz krajevne skupnosti v občino traja vsaj tri leta. Težave pri črpanju evropskih sredstev.
Oglej si celoten članek

Ker bo 8. novembra referendum o ustanovitvi občine Mirna, potekajo po naseljih v mirnski krajevni skupnosti zbori krajanov. Izključitvi iz trebanjske občine in ustanovitvi lastne so večinoma naklonjeni.

10 zborov krajanov so pripravili predstavniki Krajevne skupnosti Mirna.Pričakovanja uresničena
Iz trebanjske občine sta se izločili in pred tremi leti kot samostojni zaživeli že občini Šentrupert in Mokronog - Trebelno. “Ni čisto tako, kot smo si takrat predstavljali, ampak je še boljše,” izpostavi šentrupertski župan Rupert Gole. “Napovedi in pričakovanja so se uresničila,” doda mokronoški župan Anton Maver. Opozarjata, da prehod iz krajevne skupnosti v občino ni preprost. “Ampak z veliko volje in energije se ga da izpeljati – osnovni v enem letu, potem pa potrebuje nova občina dve ali tri leta, da se sprejmejo vsi odloki in dokumenti ter da se vzpostavi vse potrebno za normalno delovanje,” pove Gole.

Imajo že svojo pesem.
Občina Mirna. V drugi polovici 19. stoletja je že obstajala, leta 1955 se je združila z Občino Šentrupert, leta 1959 pa z Občino Mokronog v Občino Trebnje. Danes obsega območje mirnske krajevne skupnosti z 22 naselji 29 kvadratnih kilometrov površine, v njej pa živi skoraj 2.600 ljudi. Če bodo ljudje za ustanovitev lastne občine, imajo Mirnčani za to priložnost že napisano in uglasbeno pesem.

 

Glavno vlogo pri tem igra dobro vodstvo. “Mislim, da je ključno izbrati pravega župana, ki bo okoli sebe znal zbrati pravo ekipo. To je po mojem tudi recept za uspeh,” je prepričan Gole. “Predvsem je pomembno, da imaš pravo ekipo – strokovnjake, ki znajo in hočejo delati,” se strinja Maver.

Prednosti in slabosti
Gole majhno občino primerja z majhnim čolnom. “Majhen čoln se na morju hitro obrne – to se kaže tudi v naši občinski upravi. Če je treba, se lahko odzovemo v enem dnevu in ne v 30, kot je to možno v velikih občinah,” pojasni. Maver doda, da so lahko na terenu bolj prisotni. “Problematiko temeljiteje proučimo in jo hitreje odpravimo,” izpostavi. Sicer pa se oba strinjata, da je največja slabost majhnih občin črpanje evropskih sredstev in ob tem zagotavljanje lastnega denarja. “Zato pa se pri nekaterih projektih manjše občine združujemo in z regijskimi oziroma medobčinskimi projekti lažje pridemo do evropskih sredstev,” še pove Maver.

Dati prostoru nov zagon
“Mirna je bila razvojno usmerjena in je v preteklosti že bila samostojna, zato vemo, kako občine delujejo,” nadaljuje Dušan Skerbiš, koordinator odborov za ustanovitev mirnske občine. Meni, da se je prostor v tem času v kadrovskem in kakovostnem smislu osiromašil, a je prepričan, da bi mu lahko z ustanovitvijo lastne občine dali nov zagon.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.