Miro Cerar: Naša klop je dolga ...

Foto: Anže Petkovšek Miro Cerar Foto: Anže Petkovšek Miro Cerar Foto: Anže Petkovšek Miro Cerar Foto: Anže Petkovšek Miro Cerar
Kdo bo zasedal katero ministrsko mesto? Velik del imen že jasen, nekateri še skrivajo. Stranke naj bi zdaj začele tudi s finančnim ovrednotenjem koalicijske pogodbe, preden bi predvidoma drugi teden podpisale okoli 60-stransko koalicijsko pogodbo.
Oglej si celoten članek

Do ponedeljka naj bi vse stranke sporočila po enega kandidata za vsako ministrsko mesto mandatarju Marjanu Šarcu, ki bo imel nato dokončno besedo. "V strankah bomo predlagali čim boljše kandidate," je pojasnil prvak SMC Miro Cerar, ki je doslej uradno potrdil le, da bo sam zasedel mesto zunanjega ministra. Vprašanjem, o tem, kdo bo zasedal ostala mesta, se je tudi danes spretno izmikal in povedal le, da je njihova klop dolga, a so v igri gotovo tudi nekdanji ministri, državni sekretarji, pa tudi drugi člani in podporniki stranke.

Čeprav so si po besedah Cerarja želeli tudi šolstvo, kulturo in znanost, je SMC na koncu poleg že omenjenega zunanjega ministrstva, dobil še gospodarskega in socialnega ter tudi okolje in prostor. Med morebitnimi kandidati, ki bi lahko zasedli mesta ministrov pa se omenjajo dozdajšnji minister Zdravko Počivalšek, ki bi ponovno vodil gospodarski resor, na vrh ministrstva za okolje in prostor bi lahko prišla infrastrukturni minister Peter Gašperšič ali državni sekretar Jure Leben. Ministrstvo za delo bi lahko prevzel tudi minister Boris Koprivnikar.

Foto: Anže Petkovšek Miro Cerar Da se je peterček strank, ki bo tvoril manjšinsko vlado, uskladil, je bilo po besedah Cerarja potrebnih kar nekaj kompromisov. "Sam se umaknil iz mesta predsednika državnega zbora, umaknili se bomo z mesta podpredsednika državnega zbora. Pristali smo tudi na štiri ministrska mesta, namesto petih," je našteval Cerar, ki pa vseeno računa, da zna biti sodelovanje med strankami dobro, četudi bo zahtevno. Pred očmi morajo zato imeti stranke "naše ljudi, vsakega posebej".

Del strank še skrivnostnih ...

Enako skrivnostni pri razkrivanju imen kot pri SMC so tudi pri stranki LMŠ, ki ji je pripadel ključni resor zdravstva ter financ, javne uprave in notranjega ministrstva. Za mesto zdravstvenega ministra se omenjata Rihard Knafelj in Aleš Šabeder.

Šarec pa je mesto finančne ministrice ponudil dosedanji ministrici Mateji Vraničar Erman, kar je Cerar pozdravil: "Pridobila si je izkušnje. Če bo ostala na tem mestu, bi bil jaz seveda zadovoljen."

V SD so se že odločili, da bo ministrstvo za pravosodje vodila dozdajšnja obrambna ministrica Andreja Katič, Dominika Švarc Pipan pa bo državna sekretarka. Vodenje šolskega ministrstva bo najverjetneje prevzel Jernej Pikalo, vodenje kulturnega pa Dejan Prešiček.

Desus bo na mesto obrambnega ministrstva, ki jim je pripadlo, predlagal svojega predsednika Karla Erjavca, na vrh kmetijskega resorja pa verjetno dosedanjo okoljsko ministrico Ireno Majcen.

Foto: Sandi Fišer / mediaspeed.net Alenka Bratušek, Maša Kociper, Roman Jakič ... Končno odločitev o vladi in imenih bodo pri Alenki Bratušek sprejemali v petek

Pri Stranki Alenke Bratušek, kjer so med sami usklajevanji razmišljali tudi o možnosti, da bi ne bi vstopili v vlado, se bodo o svoji dokončni vlogi odločali v petek, ko bo zasedal svet stranke. Pri svoji odločitvi - tako so omenjali v času pogajanj - pa naj bi pomembno odigrala sestava vladne ekipe.

Stranka Alenke Bratušek naj bi uradno imena svojih kandidatov razkrila v petek. Neuradno pa so v javnost že pricurljala imena kandidatov, ministrstvo za infrastrukturo naj bi prevzela predsednica Alenka Bratušek, službo za razvoj in evropsko kohezijsko Marko Bandelli ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. Slednja trenutno zasedata poslansko mesto. 

Skrbi jih še finančni vidik koalicijske pogodbe

A še pred dokončno uskladitvijo ministrske ekipe in podpisom okoli šestdeset strani dolge koalicijske pogodbe prihodnji teden naj bi stranke v naslednjih dneh predelale še finančni vidik zastavljene koalicijske pogodbe: "Še preden začne vlada delovati, je zato pomembno, da imamo jasno sliko, kako finančno ovrednotiti projekte." Začetni izračuni naj bi po besedah Mira Cerarja pokazal, da je vprašljivo, ali ostajajo znotraj zmožnosti, zato se mu zdi pomembno, da stranke že zdaj določijo prioritete. Skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, varnost in priprave na predsedovanje EU, bi po njegovih besedah lahko dobile prednost.

S tem naj bi bil za SMC izpolnjen še zadnji pogoj za dokončno odločanje o vstopu v koalicijo, kar nameravajo storiti na svetu stranke v prvi polovici prihodnjega tedna.

Poslanke in poslanci se bodo v četrtek pol ure po koncu izrednega zasedanja, ki so ga začeli v petek, sestali še na eni izredni seji, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Predvideno je, da bodo na tej seji volili novega predsednika DZ, pa tudi podpredsednika DZ iz vrst največje opozicijske stranke. SDS na to mesto predlaga Jožeta Tanka. (STA)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 15:37 24. Avgust 2018.

    Miro Cerar: Naša klop je dolga ........samih nesposobnih birokratov .SMC je največja sramota v samostojni Sloveniji .

  • 08:02 23. Avgust 2018.

    upam, da se najde za vse vas pokvarjence še dolga šiba ...

  • 07:45 23. Avgust 2018.

    Ja,dolgo klop za na Goli otok ,drhal nesposobna,skorumpirana,ogabnezi,falsifikatorji,skorumpiranci,udbomafijasi,fuuj

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.