Miro Senica izpuščen

Foto: Suzana Kos Policija na Bužekijanu Foto: Suzana Kos Policija na Bužekijanu Foto: Saša Despot Preiskava pri Miru Senica Foto: Saša Despot Preiskava pri Miru Senica Foto: Saša Despot Preiskava pri Miru Senica Foto: Saša Despot Preiskava pri Miru Senica
Preiskava NPU v prostorih odvetniške pisarne Mira Senice je končana. Iz pridržanja so izpustili tudi Mira Senico. Namen preiskav je vrnitev sredstev oškodovanim družbam
Oglej si celoten članek

V odvetniški pisarni Mira Senice je danes potekala preiskava. Tiskovna predstavnica pisarne Katarina Prešeren je za Žurnal24 povedala, da preiskava ni povezana s poslovanjem pisarne.

Kriminalisti so se najprej oglasili pri Senici doma, nato pa so ga prepeljali v poslovne prostore odvetniške pisarne. Tja je prišel tudi predstavnik odvetniške zbornice, ki je pred vstopom povedal, da morajo pri preiskvah odvetniških pisarn vedno biti navzoči predstavniki odvetniške zbornice.

Foto: Saša Despot Preiskava pri Miru Senica Policijska vozila so bila tudi pred stanovanjem, v katerem skupaj s partnerico nekdanjo ministrico Katarino Kresal prebiva Senica.

Hišne preiskave

Preiskovalci NPU so danes ob 6. uri zjutraj začeli z izvajanjem 16 hišnih preiskav zaradi kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje, kasneje pa so naknadno začeli še dve. Večina preiskav je že končanih, potekajo le še tri, je dejal vodja preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Robert Slodej.

"Policija na podlagi odredb  sodišča  izvaja  16 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb,  kjer  se  išče poslovna dokumentacija in drugi materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku," so zapisali v sporočilu za javnost.

S kaznivimi dejanji gospodarske kriminalitete, v zvezi s katerimi danes potekajo hišne preiskave, je bilo povzročeno za več kot milijon evrov škode, je v izjavi za medije dejal Slodej.

Preiskava traja že dlje časa

Današnje aktivnosti so sicer del obsežne kriminalistične preiskave, ki predstavlja nadaljevanje preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete v eni izmed gospodarskih družb z območja Celja. "Ta preiskava seveda traja že dlje časa," je zagotovil Slodej.

Pojasnil je, da sume omenjenih kaznivih dejanj preiskujejo v zvezi s prodajo lastniškega deleža v eni izmed večjih gospodarskih družb z območja Primorske. "Obstajajo utemeljeni razlogi, da je bila zloraba položaja storjena prav z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi, ki je bila v nadaljevanju skozi več faz pranja denarja kanalizirala v legalen posel," je poudaril Slodej.

Po njegovih besedah kriminalisti so iskali predvsem poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Štirje priprti

Ob tem je kriminalistična  policija  na  podlagi  pooblastil iz Zakona o kazenskem postopku, zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih  dejanjih,  štirim  osumljenim  osebam  odvzela prostost, ti so bili za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.

Po neuradnih podatkih so poleg Mira Senice pridržali tudi njegovo hčer Marušo Senica in še dva druga osumljenca.

Preiskava pri Senici končana

Iz Odvetniške pisarne Miro Senica so sporočili, da je preiskava v njihovih prostorih zaključena. Ob tem je prenehalo tudi začasno pridržanje odvetnika Mira Senice in Olge Zaviršek, ki tako nista več pridržana.

Damijan Gregorc, direktor Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki je dejla, da so kriminlaisti svoje delo opravili v skladu z7 zakonom. "Danes zjutraj so kriminalisti obiskali sedež Odvetniške pisarne. Preiskava ni bila povezana s poslovanjem družbe Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, d.o.o., izvedena je bila hitro in korektno. Kriminalistom smo dali na voljo vso želeno dokumentacijo, pri preiskavi pa je bil, zaradi varovanja interesov odvetnikov in zaščite odvetniške integritete, navzoč tudi predstavnik Odvetniške zbornice Slovenije. Ob tem izrecno poudarjamo, da smo, skladno z zakonom, v celoti zaščitili prav vse spise naših strank, ki niso bili predmet preiskave, in v katere nima vpogleda nihče od nepooblaščenih."

Neuradno: Predmet preiskave posestvo Bužekijan

Po neuradnih informacijah naj bi bil predmet preiskave posestvo Bužekijan. Nekaj po poldnevu se je na posest pripeljalo deset preiskovalcev NPU.

Kriminalisti naj bi po navedbah televizije iskali tudi nekdanja župana in županjo Izole, Tomislava Klokočovnika in Bredo Pečan. Hoteli so jima postaviti vprašanja glede podeljevanja dovoljenja za gradnjo omenjene kmetije, a sta bila oba nedosegljiva.

Zakonca Bužekijan: Storili ste nam veliko škodo!

Naša ekipa se je odpravila tudi do zakoncev Bužekijan, ki pa sta jo razburjeno odslovila. Pravita, da smo jima mediji s pisanjem povzročili veliko materialno škodo. Na vprašanje, ali so jih danes obiskali kriminalisti, pa je Lidija Bužekijan odgovorila, da danes pri njih kriminalistov ni bilo. Več nista želela pojasnjevati, češ da mediji tako ali tako tisto, kar je rečeno, napačno interpretiramo.

Sporna gradnja in financiranje

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je leta 2007 s tedanjo direktorico posestva Bužekijan Blanko Muster podpisala pogodbo, vredno 1,35 milijona evrov, poročajo Finance.

Foto: Suzana Kos Posestvo Bužekijan "Uradno je Vegrad plačal svetovanje in pomoč pri nakupu podjetja Delamaris , ki ga je gradbinec pripojil leta 2007 za 13,5 milijona evrov. V javnosti so se pojavljala ugibanja, ali ni Vegrad poplačal drugih uslug, zlasti osebam, ki so povezane s posestvom Bužekijan: Nekdanji lastnik Vojko Maver in Loredan Glavič, nepremičninar Jože Anderlič, podjetnik Predrag Šinik in odvetnik Miro Senica," so zapisali v spletni izdaji časnika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 13:52 6. April 2013.

    kaj je vse povedal..vse izdal?'Če so ga izpustili...

  • 04:45 6. April 2013.

    A si se že pomiril glede zaračunavanja praznega krožnika, v Ankaranu.. :-)

  • 16:01 5. April 2013.

    In spet smo ga najebali prav mi davkoplačevalci, mi bomo v imenu države krili velike odškodnine - !!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.