"Mislim, da bo šele videl, kaj je zakuhal"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
DeSUS, SD in DL ne vidijo več pogojev za delovanje koalicije. Rešitev vidijo v predčasnih volitvah pred parlamentarnimi počitnicami.
Oglej si celoten članek

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da bo premierka Alenka Bratušek držala obljubo, da bo odstopila, če ne bo postala predsednica PS. Z izvolitvijo Zorana Jankovića za predsednika PS se tako po njegovem končuje obdobje te vlade, edino pot iz politične krize pa vidi v predčasnih volitvah. Te bi morale biti po njegovem mnenju čim prej, in sicer še pred parlamentarnimi počitnicami, najkasneje do 10. julija. "Prepričani smo namreč, da vlada, ki nima polnih pooblastil, ne more izvesti vsega, kar je potrebno," je poudaril. 

V Odmevih je Erjavec dejal, da je najbrž več razlogov, da se je Janković odločil tako, kot se je. Izpostavil je tri stvari. Najprej Jankovićev osebni značaj, "ki ne prenese, da je na drugem mestu". Nato vrsto postopkov, ki tečejo proti predsedniku PS. "Misli, da bo s prevzemom PS mogoče lahko vplival na to, vendar mislim, da temu ne more biti tako," je dejal Erjavec. Kot zadnje pa je izpostavil, da Janković ni tip politika za državno raven, kar kaže tudi njegov neuspeh pri sestavi vlade. "Mislim, da bo šele v prihodnjih dneh videl, kaj je zakuhal," je dodal Erjavec.

Erjavec je še dodal, da je situacija znotraj Pozitivne Slovenije "komplicirana" in da se bo znotraj stranke in poslanske skupine "še nekaj zgodilo".

Pličanič: Gre za neodgovorno in nesprejemljivo ravnanje

V koalicijski DL ocenjujejo, da z izvolitvijo Jankovića za predsednika PS niso več izpolnjeni pogoji za delovanje koalicije. Pričakujejo takojšen dogovor o datumu predčasnih volitev. Senko Pličanič je odločitev, ki je padla na kongresu PS, tako v oddaji 24UR kot v Odmevih označil za popolnoma neodgovorno in skrajno nesprejemljivo ravnanje. Poudaril je, da država nima časa in da gre za enega od usodnih, prelomnih trenutkov. 

Predlagal je, da si vpleteni vzamejo teden dni časa in najdejo rešitev. "Umiriti je treba žogo," je dejal in izpostavil, da je treba imeti pred očmi interes ljudi. Na vprašanje, ali bi bili pripravljeni nadaljevati, če bi Alenka Bratušek z njej zvestimi poslanci šla na svoje in še naprej vodila vlado, je Pličanič v 24UR odvrnil: "Naša stranka bo podprla vsako rešitev, ki bo za našo državo dobra." Na Odmevih pa je dejal, da "ni druge opcije kot predčasne volitve" in da "politično mešetarjenje nima smisla, saj ljudje ne verjamejo več nikomur". 

Lukšič: Koalicije ni več

Predsednik SD Igor Lukšič pa opozarja, da njihovo stališče iz lanskega leta ostaja nespremenjeno. Z izvolitvijo Jankovića za predsednika PS je koalicija prenehala obstajati, je v izjavi poudaril Lukšič. Pri tem je spomnil, da so zdajšnjo koalicijo oblikovali s pogojem, da Janković ni predsednik PS. Po Lukšičevih besedah se je PS tokrat na kongresu očitno odločila, da zruši koalicijo.

Lukšič se je zavzel za to, "da se improvizacije v državi končajo in da gremo čim prej na predčasne volitve". Zavzel se je tudi, da bi vse parlamentarne stranke stopile skupaj in se dogovorile, katere projekte bi veljalo izpeljati do volitev, da bi imela nova koalicija čim boljše pogoje za delo. Meni, da obstaja kar nekaj garantov, da bi šli na volitve pred parlamentarnimi počitnicami.

Predsednik SD je izrazil pričakovanje, da bo Bratuškova čim prej sporočila svojo odločitev, saj je v interesu države, da se čim prej razčisti zdajšnja situacija. Pri tem je še enkrat poudaril, da SD v morebitnih poskusih sestavljanja nove vlade brez volitev ne bo sodelovala.

"Menedžer je vrgel državo s tečajev"

Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, je ponovil, da stranka ostaja na znanem stališču, da v primeru, da je Zoran Janković predsednik PS, vlade v taki sestavi ni več. Treba je določiti datum predčasnih volitev, v vmesnem času pa se morajo predstavniki vseh strank, levih in desnih, usesti in se dogovoriti, kaj je treba za državo narediti v vmesnem času. "Morali se bomo nehati politično deliti na partizane in domobrance," je dejal Han.

Po njegovih besedah je včerajšnji kongres PS pokazal, da politika preveč eksperimentira s kultom osebnosti. "Včeraj je ta kult osebnosti Zoran Janković Slovenijo vrgel s tečaja," je rekel v oddaji 24UR. 

"Čakajo nas meseci negotovosti"

Erjavec je izjavil, da je prepričan, da bi bilo predčasne volitve možno izpeljati pred parlamentarnimi počitnicami, in sicer že v prvem tednu julija. "Zelo težko. Predsednica vlade ne sme odstopiti. Če bi ji bila izglasovana nezaupnica, je postopek namreč hitrejši, a tudi ta traja približno en mesec. Datum volitev je odvisen od datuma razpusta parlamenta. Če bo do njega sploh prišlo. Bomo videli, kaj se bo še dogajalo. Zdaj nas čakajo meseci negotovosti,“ razlaga pravnik Rajko Pirnat.

Na vprašanje, ali je možno, da bi predčasne volitve združili z referendumom o arhivski noveli, pa odgovarja, da je to skorajda izključeno.

Če bi Bratuškova odstopila, obstajata dve možnosti. Lahko se predlaga nov mandatar, ki ga mora potrditi DZ, in oblikuje nova vlada ali pa predsednik republike - ob pomanjkanju predlogov za novega mandatarja  - razpusti parlament in razpiše volitve.

Nov državni zbor mora biti izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa. Če bodo razpisane predčasne volitve, bodo to sedme parlamentarne volitve in že druge predčasne volitve v samostojni Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 38

  • mph
    20:34 27. April 2014.

    A, ok, potem, vzamem nazaj, očitno je tudi zate SDS in Janša zlo.

  • 16:49 27. April 2014.

    Tudi ti imaš skisane možgane z rdečim bacilom. Jaz nisem ne levi ne rdeči,<br />ne boš mi pa ti etikiral …

  • mph
    15:09 27. April 2014.

    Majer te ne moti?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.