Mislite, da je danes slabo vreme? Preberite tole!

Foto: Profimedia dež luža cesta avto
Pred dnevi smo poročali, da je bilo 7. maja tako mrzlo, kot ni bilo že 30 do 40 let. Na postajah z dolgim nizom meritev majski rekord ni bil dosežen, saj je bilo v obdobju 1953–1985 kar nekaj podobno ali še bolj hladnih majskih dni kot letos.
Oglej si celoten članek

Na današnji dan leta 1953 je bilo v Mariboru minus pet stopinj, na Babnem Polju pa minus 10,4 stopinje Celzija. To pa sploh ni edini tak primer, v 33-letnem obdobju so jih na Arsu izpostavili še pet.

1) Izjemno hladno obdobje vremena od 7. do 9. maja 1957, marsikje z debelo snežno odejo (Kredarica –15,8 stopinje Celzija, Rudno polje –15,0 stopinj Celzija, Nova vas na Blokah –13,6)

2) Zelo hladno jutro 2. maja 1962 ponekod v notranjosti (Lipe na Barju –6,1 stopinje Celzija, Ilirska Bistrica – 4,2 stopinje Celzija, Celje –4,1 stopinje Celzija)

3) Mrzlo vreme v gorah 12. in 13. maja 1978 (Krvavec –9,1 stopinje Celzija, Uršlja gora –7,1 stopinje Celzija)

4) Zelo hladno jutro v alpskem svetu in ponekod na Primorskem 4. oziroma 6. maja 1979 (Rateče –10,7 stopinje Celzija, Planina pod Golico –8,0 stopinj Celzija, Jezersko –7,0 stopinj Celzija, Bilje pri Novi Gorici –0,6 stopinje Celzija)

5) Zelo hladno jutro v notranjosti države 4. maja 1985 (Lesce –3,0 stopinj Celzija, Kočevje –2,6 stopinje Celzija, MS –1,9 stopinje Celzija)

Foto: Arso

Pri tleh je še precej bolj mrzlo

"Omenjene vrednosti temperature zraka so bile izmerjene dva metra nad tlemi in se lahko precej razlikujejo od razmer na površju oziroma tik nad tlemi. Običajno sta v jasnih in mirnih nočeh površje in tanka plast zraka nad površjem do nekaj stopinj Celzija hladnejša od zraka na višini dveh metrov. Tako se lahko tudi pri pozitivni temperaturi zraka dva metra nad tlemi pojavi slana," opozarjajo vremenoslovci agencije za okolje.

To so potrdile tudi meritve 7. in 8. maja letos. "V Ljubljani (Bežigrad) se je 7. maja dva metra nad tlemi ohladilo na 2,2 stopinje Celzija, pet centimetrov nad tlemi pa je izpostavljen termometer pokazal –2,0 stopinj Celzija. Podobno je bilo na mariborskem letališču, kjer je bilo pri tleh –1,9 stopinje Celzija, dva metra više pa +0,8 stopinje Celzija," so zapisali.

Celotno poročilo o mrzlem vremenu v začetku letošnjega maja lahko najdete tukaj.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.