Miti in resnice o baterijah mobilnih telefonov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Lahko telefon polnite čez noč, je baterijo pred polnjenjem bolje popolnoma izprazniti?
Oglej si celoten članek

Odgovore smo poiskali na spletni strani Mashable. 

1. Ali moram nov mobilni telefon najprej napolniti?

Ne. Včasih so imele nikelj kadmijeve baterije spominski učinek, kar pomeni, da je bila njihova kapaciteta odvisna od tega, koliko so bile napolnjene in koliko izpraznjene, zato je bilo navodilo pri novih izdelkih, da se morajo najprej popolnoma napolniti. Litij ionske baterije tega učinka nimajo več, zato to prvo polnjenje do polne kapacitete ni več potrebno, niti baterije ni potrebno do konca izprazniti. Tega ne priporoča več noben proizvajalec. 

2. Ali baterija s časom zdrži vedno manj? 

Da, kapaciteta baterije s časom manjša. Sodobne litij ionske baterije zdržijo določeno število ciklov popolnega praznjenja in polnjenja baterije. Če prvi dan porabite 75 odstotkov baterije in naslednji dan porabite 25 odstotkov, ste "izkoristili" skupaj sto odstotkov in en cikel. Praviloma baterija po tristo do petsto ciklih praznjenja izgubi 30 odstotkov kapacitete, kar je torej šele po nekaj letih uporabe, a izguba kapacitete ni linearna, baterija jo v začetku izgublja hitreje. 

3. Ali je slabo za baterijo, če telefona ne izklopim, ko je polna, ampak jo na primer polnim celo noč?

Praviloma ne. Pri sodobnih baterijah to ni problem, razen če je zelo vroče. Ker že samo polnjenje baterijo nekoliko segreje, ji lahko škoduje že, če je več kot 30 stopinj Celzija. Telefona zato med polnjenjem ni priporočljivo pustiti na soncu. 

4. Je bolje počakati, da se baterija popolnoma izprazni in jo nato napolniti? 

Ne, ravno obratno. Sodobne litij ionske baterije ničesar ne pridobijo, če jih popolnoma izpraznite, ampak jim s tem celo škodujete. Če baterijo polnite že, ko je šele na pol prazna, bo 30 odstotkov kapacitete izgubila šele po 600 do 750 ciklih (torej 1200 do 1500 polnjenjih), če pa jo izpraznite do konca, bo 30 odstotkov kapacitete izgubila že po tristo do 500 ciklih, kar je do pol manj. Precej bolje je torej baterijo polniti, ko še ni popolnoma prazna. 

5. Ali bo baterija zdržala dlje, če izklopim wi-fi in bluetooth? Kako vpliva letalski način? 

Wi-fi in bluetooth ne porabita veliko energije, precej manj kot radijski oddajnik, ki išče in oddaja mobilni signal. To, da vaš mobitel išče signal tam, kjer ga ni oziroma je zelo slab, pa porablja ogromno energije. Na takih območjih je zato (če omrežja ne potrebujete) pametno vklopiti letalski način. 

6. Kaj še lahko storim, da porabim manj baterije?

Zmanjšajte svetlost ekrana, izključite lokacijo in osveževanje aplikacij, ki ni potrebno, izključite sprotno osveževanje in obvestila za elektronsko pošto, Twitter in Facebook. Presenetljivo lahko privarčujete tudi tako, da aplikacije ne zaprete, saj ponovno odpiranje porabi več baterije, kot če je aplikacija v vmesnem času odprta v ozadju. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:26 27. December 2015.

    Kako ti ni jasno??? Proizvajalcem je vendar v interesu, da ti naprava čimprej crkne!

  • Mah pri pametnih telefonih so vedno specifikacije da ne sme biti tam kjer je pod ničlo pa tam kjer je …

  • 19:29 26. December 2015.

    A ni hecno, cela znanost je da prišparaš 20 in več procentov baterije. Nikoli mi ne bo jasno zakaj ni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.