Mižanje pred delovnimi nesrečami

Foto: Anže Petkovšek slovenija 28.01.14, ogled gradbisca novih objektov Fakultete za kemijo in kemijs
Poškodbe. Inšpektorji sumijo, da veliko manjših nesreč na delu ostane neprijavljenih. Pozivajo delavce.
Oglej si celoten članek

"Opažamo, da delodajalci ne prijavijo vseh nesreč pri delu, v katerih so bili delavci poškodovani in so bili zato odsotni več kot tri delovne dni," opozarjajo na Inšpektoratu RS za delo (ID). Sumijo tudi, da se dogajajo primeri, ko delodajalci delavce silijo, naj ne povedo, da so se poškodovali na delovnem mestu, še posebno če poškodbe niso težje. "Vendar lahko takšne konkretne podatke pridobimo le na podlagi prijav delavcev, ki pa jih ne zasledimo," pojasnjujejo na ID.

Neprijavljanje veliko stane

Lani so inšpektorji odkrili 17 kršitev pri prijavi nesreč pri delu, ki jih morajo delodajalci sicer obvezno prijaviti. "Ugotavljamo, da jih delodajalci pogosto prijavljajo takoj, to je v času, ko še ne vedo, ali bo poškodovani delavec odsoten z dela več kot tri delovne dni ali ne," pravijo na ID. Izrekli so tudi šest glob, dve opozorili in en opomin delodajalcem, ki nesreč sploh niso prijavili. Za ta prekršek inšpektorji naložijo do 40.000 evrov kazni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.