Mladi alibi vlade za uničenje pravic

Mladih ne moremo rešiti tako, da vsem delavcem vzamemo varne zaposlitve.
Oglej si celoten članek

Foto: Nik Rovan Tjaša Pureber Da so mladi v nemogočem položaju, ni skrivnost, še posebno ne za tiste delodajalce, ki so na plečih študentskega dela in drugih negotovih oblik zaposlitev zgradili prave male imperije. Seveda zase. Mladi so na rob družbe potisnjeni sistemsko. To že dolgo ni več anomalija, ki traja nekaj let po tem, ko zapustijo fakultete, in je le stopnica do rednih služb. Gre za normativ izkoriščanja, ki je stalen in v katerega so mladi vpreženi desetletja. Vlada zato obljublja uvedbo enotne pogodbe za nedoločen čas. A žal se zdi, da bo težko stanje prekernih delavcev uporabljeno kot argument, da se disciplinirajo delavci, ki imajo na račun preteklih bojev še določeno eksistenčno varnost. To pa lahko povzroči nesoglasja med delavci v različnih delovnih razmerjih, ki so tako nezmožni oblikovati enotno fronto boja za svoje pravice. Položaja mladih zato ne moremo rešiti tako, da jim damo drobtinice, preostalim pa vzamemo osnovno varnost. Tako problema mladih ne rešimo, temveč prekernost le razširimo na vse sloje.

Drzno. Narava dela se hitro spreminja. Potem ko so propadli tovarniški giganti, se vse več ljudi zaposluje v manjših podjetjih in bolj razgibanih poklicih. Njihovo delo je težko ujeti v osemurni delovnik od sedmih do treh, zato je smiselno, da pri uravnavanju delovnika ohranijo določeno avtonomijo. A to še ne pomeni, da lahko zato zanikamo njihovo pravico do dostojanstvenega življenja in osnovnih elementov socialne varnosti, ki mora biti univerzalno dostopna in ne vezana na stalno prebivališče ali redno delovno razmerje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.