Mladi seksajo več kot včasih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Dobra četrtina petnajstletnikov je že imela spolne odnose, eno izmed zanesljivih metod preprečevanja nosečnosti pa so pri zadnjem spolnem odnosu uporabili trije od štirih petnajstletnikov, je pokazala raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC 2010).
Oglej si celoten članek

Raziskavo HBSC (Health Behaviour in School Aged Children), ki poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, v Sloveniji izvaja Inštitut za varovanje zdravja (IVZ), financira pa jo ministrstvo za zdravje.

Raziskava je narejena na reprezentativnem vzorcu učencev in dijakov, starih 11, 13 in 15 let. Na vprašanja o spolnem vedenju pa so odgovarjali samo 15-letniki, so sporočili z IVZ.

Danes mladostniki vstopajo v partnerske zveze v povprečju mlajši kot pred desetletjem in tudi prej kot nekoč pričenjajo s spolnim življenjem, pravi Zalka Drglin z IVZ.

Da so že imeli spolne odnose je pritrdilo dobrih 28 odstotkov petnajstletnikov. Med njimi je več fantov, kar 32 odstotkov, kot deklet 25 odstotkov. Spolne odnose je že imelo 15 odstotkov gimnazijcev, 34 odstotkov tistih, ki obiskujejo srednje tehnične šole, in 48 odstotkov 15-letnikov, ki hodijo na poklicne šole.

85 odstotkov uporabilo kontracepcijo

Zgodnejša spolna dejavnost je po besedah Drglinove povezana z bolj tveganim spolnim vedenjem in s tem večjim tveganjem za mladostniško nosečnost in spolno prenosljive okužbe.

Med drugim je večina 15-letnikov, kar 85 odstotkov, ki so že imeli spolne odnose, sama ali pa njihov partner pri zadnjem spolnem odnosu uporabila vsaj eno od metod preprečevanja nosečnosti. Medtem ko 15 odstotkov mladostnikov ob spolnem odnosu ni uporabilo zaščite.

90 odstotkov uporabilo zanesljivo zasčito

Kar 90 odstotkov tistih, ki so pri spolnem odnosu uporabili zasčito je  uporabila eno od zanesljivih metod, kamor se uvrščajo kontracepcijske tablete, kondom ali kombinacija katerekoli od teh dveh zaščit z drugimi metodami. Ostalih 10 odstotkov je uporabilo manj zanesljive metode, in sicer največkrat prekinjen spolni odnos, je porvedala Barbara Mihevc Ponikvar z IVZ.

Delež mladostnikov, ki so pri zadnjem spolnem odnosu uporabili zasčito se je razlikloval glede na socialno-ekonomski položaj družine. Najvišji je bil pri tistih iz družin z visokim socio-ekonomskim položajem, kar 85,7 odstotka, najnižji pa pri mladostnikih iz družin z nizkim, kar 61,5 odstotka.

Manj mladostniških nosečnosti

Zaradi uporabe kontarcepcije je v Sloveniji vse manj mladostiniških nosečnosti. Povečalo se je tudi število mladostnikov do 19 let, ki uporabljajo kontracepcijo, ugotavljata Drglinova in Mihevc Ponikvarjeva. Največji porast je bil zabeležen pri uporabi kontracepcijskih tablet, ki je pri mladostnicah v zadnjih 15 letih porasla za trikrat.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • krt
    14:08 28. Avgust 2011.

    Raziskava pa taka! Kar tako opletate s procenti, nikjer pa ni zapisano na kako velikem vzorcu je bila raziskava narejena. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.