Množičen odpoklic tega priljubljenega sladoleda

Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Zaradi etilen oksida so v nekaterih državah odpoklicali sladolede Häagen-Dazs, tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

V več evropskih državah se že nekaj časa vrstijo odpoklici nekaterih sladoledov Häagen-Dazs, saj so v njih našli sledi rakotvornega etilen oksida. O odpoklicu več vrst sladoledov Haagen-Dazs tako poročajo iz Belgije, Francije in Španije, do odpoklicev pa je prišlo tudi v Sloveniji.

Trgovec E.Leclerc je prejšnji teden Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil, da v svojih poslovnih enotah po Sloveniji izvaja odpoklic neskladnih sladoledov, v katere je bila vgrajena sestavina, ki vsebuje nedovoljeni etilen oksid.

E.Leclerc je odpoklical sladolede Häagen-Dazs v lončku različnih okusov, datumi uporabe pa so do konca marca ali aprila prihodnje leto, ter sladolede Häagen-Dazs na palčki, prav tako različnih okusov in z datumom uporabe do konca junija prihodnje leto, je prejšnji teden na svoji spletni strani objavila uprava za varno hrano. Potrošnike, ki so sladoled s spornim aditivom kupili, je pozvala, da ga vrnejo na mesto prodaje.

O prisotnosti etilen oksida v nekaterih sladoledih Häagen-Dazs je sicer EU prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo začela obveščati že v začetku julija. Po opozorilu se za odpoklice spornih sladoledov Häagen-Dazs odločili v Franciji in Španiji, pa tudi v Belgiji, kjer so v torek po navedbah francoske tiskovne agencije AFP odpoklic razširili še na več sladoledov.

Do odpoklica sladoledov Häagen-Dazs je sicer prejšnji mesec prišlo tudi v Braziliji.

Etilen oksid bi lahko bil povezan z aromo vanilije

Blagovna znamka Häagen-Dazs je v lasti ameriškega proizvajalca živil General Mills. Ta je prejšnji teden sporočil, da bi lahko sledove etilen oksida povezali le z eno sestavino, in sicer aromo vanilije.

Slovenija se je sicer lani poleti soočala z množičnim odpoklicem mlečnih izdelkov zaradi vsebnosti strupenega etilen oksida. To snov, ki se že desetletje uporablja za sterilizacijo medicinskih pripomočkov, lahko vdihavamo z onesnaženim zrakom ali pa jo zaužijemo z živili. Toksičnost je odvisna od koncentracije ostankov etilen oksida, od zaužite količine in od trajanja izpostavljenosti.

Uporaba aditiva v EU pri pridelavi hrane ni dovoljena, največja vrednost ostanka etilen oksida pa je zakonsko določena, in sicer znaša 0,05 miligrama na kilogram živila.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:39 10. Avgust 2022.

    hvala za sliko sladoleda nesposobnež

  • 16:22 10. Avgust 2022.

    Zurnal24 kje bi lahko kupil zdravilo za glivice na nogah?

  • 14:56 10. Avgust 2022.

    Häagen-Dazs? Prvič v življenju slišim za to znamko sladoleda.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.