Mojstrsko so kletarili

Foto: Žurnal24 Anton Unetič sodi med manjše pridelovalce cvička, ki že skorajda po pravilu dobi
Cvički. Presenetljivo kakovostni kljub neugodnim vremenskim razmeram.
Oglej si celoten članek
Cviček imam za prodajo, zase pa frankinjo.
Anton Unetič, kralj cvička 2011

Novo mesto. Glede na slabo vreme v času dozorevanja in trgatve je kakovost vin lanskega letnika nad pričakovanji in je po besedah Andreja Bajuka, vodje ocenjevanja vin za 39. teden cvička, pokazala, da so nekateri kletarji pravi mojstri.

Dozorelost grozdja je bila slaba, a kljub temu so nekateri donegovali sveže cvičke z uglajeno kislino, rahlo taninsko strukturo in presenetljivo lepo barvo,” je navedel Bajuk.

Popravki še možni
Značilnost lanskega letnika je po Bajukovih besedah tudi višja pH-vrednost, ki je manj strokovno podkovanim in vestnim kletarjem predstavljala nevarnost. “Še več kot vzorcev s tovrstnimi napakami pa je bilo tistih z bekserjem in oksidacijo, ki se ju sicer da v tem obdobju še odpraviti, le pohiteti je treba,” je svetoval Bajuk.

Cviček novega kralja Antona Unetiča s Slinovc pri Kostanjevici na Krki je dobil oceno 16,27, medtem ko je lastnik najvišje ocenjenega s 16,30 Alojz Zorič iz Podbočja.

Kako izberejo kralja
Vzorce cvička – letos jih je bilo 545 – dve komisiji v isti sestavi ocenjujeta tri dni in vsak dan na koncu izvedeta rangiranje oziroma izbor najboljšega cvička dneva. Tretji dan pa opravijo še izbor med najboljšimi vsakega dneva ocenjevanja. V izbor za kralja lahko pride cviček, ki je najvišje ocenjen in katerega lastnik ga ima najmanj tisoč litrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.