Molčijo glede sanacije

Foto: Žurnal24 Za reševanje nadškofije in z njo povezanih podjetij naj bi bankirji od lastnikov
Nadškofija. Razburjeni, ker so prišli delčki sanacijskega programa v javnost.
Oglej si celoten članek

Maribor. Mariborska nadškofija pravi, da je predlog prestrukturiranja z njimi povezanih družb, ki so ga prejšnji teden prejele banke, nedokončen in le delovne narave ter da bodo banke končni predlog dobile v naslednjih dneh.

Odpis milijonskih dolgov
Odgovorov ni. Že v petek smo na tiskovnega predstavnika naslovili konkretna vprašanja o sanaciji mariborske nadškofije in z njo povezanih družb, ki jo mora odobriti Sveti sedež, vendar do danes odgovorov nismo prejeli.

Izbris 200 milijonov?
Tako so se odzvali na navedbe medijev, ki so razkrili, da naj bi mariborska nadškofija za družbe v svoji lasti predvidevala odpis nekaterih posojil, reprogramiranje preostalih kreditov in dividende lastnikom.

Predlog sanacije naj bi predvideval, kot je razkril Dnevnik, odpis 146,4 milijona evrov posojil Zvonu Ena Holding in Zvonu Dva Holding, odpis 26,9 milijona evrov posojil Gospodarstvu Rast in odpis 36 milijonov evrov posojil T-2. V nadškofiji pa bi si naj želeli tudi reprogramiranja še preostalih posojil in odobritev novih likvidnostnih posojil T-2 in Zvonu Ena Holding, s katerim bi ta dokapitaliziral T-2. Banke so skupaj Zvonu Ena Holding, Zvonu Dva Holding, Gospodarstvu Rast in T-2 posodile več kot 550 milijonov evrov. Omenjene družbe pa naj že več mesecev ne bi zmogle plačevati niti obresti.

“Poslovna skrivnost”

Kot smo že poročali, je svetovalna družba Rotschild, ki jo je v Maribor poslal Vatikan, že nekaj časa pripravljala sanacijski načrt, o katerem ni želel govoriti nihče na mariborski nadškofiji.

Tudi ob menjavi nadškofa je novi, Marjan Turnšek, pojasnil, da gre zaenkrat še za poslovno skrivnost. “Dokument o predlogu finančnega prestrukturiranja, ki je bil poslan bankam upnicam, je nosil oznako zaupno. Nekdo se tega očitno ni držal in je dokument prišel v javnost,” so sporočili iz mariborske nadškofije.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.