MONIKA PIBERL

Foto: Žurnal24
Oglej si celoten članek
Rojstni datum:
4. januar 1950 v Mariboru

Izobrazba
:
srednja tehnična izobrazba

Dosedanje delo
:
Delala je v gospodarstvu v marketingu in kot komercialistka. Sedaj je v pokoju. 1998 je bila na lokalnih volitvah izvoljena v mariborski mestni svet, skupaj s tremi predstavnicami Liste Glas žensk. Dve leti pozneje je ustanovila politično stranko z istoimenskim naslovom. V mestnem svetu je delovala do lanskoletnih lokalnih volitev, ko se stranki v mestni svet ni uspelo prebiti.

Volilno geslo:
Za Slovenijo z močno voljo

Kaj pravi o sebi?
V Mariboru je znana, da je brez dlake na jeziku, pravi in poudarja, da je korektna, objektivna, zna najti kompromise in spoštovati vsakogar. Prednost daje skromnosti in je velika nasprotnica dragih volilnih kampanj. Meni, da bi bilo mnogo bolje ta denar potrošiti za opremo bolnišnic, pomoč potrebnim otrokom, starejšim ljudem, invalidom in za ustvarjanje novih delovnih mest, da bi se lahko mladi zaposlili.

Zakaj meni, da bi bila dobra predsednica in zakaj bi volivke in volivci izvolili prav njo?
Skupaj s članicami stranke se je v vseh letih njihovega delovanja dokazala, da si prizadeva za dobrobiti vseh, pravi in dodaja, da ji ni bilo pomembno, kdo pripada komu, ampak so se borili (na lokalnem področju) za vse enako. Nikoli niso podlegali kakršnim koli pritiskom ali interesu posameznih strank, poudarja in pravi, da so dokazovali, da je potrebno nekatere stvari narediti drugače in postaviti drugačne prioritete.

Katere stranke jo podpirajo?
Glas žensk Slovenije

Kdo med znanimi osebnostmi jo podpira?
Ker meni, da estradnikov, umetnikov in drugih znanih osebnosti ne bi smeli mešati v politiko, konkretnih imen ne želi navajati. Kandidat za predsednika države se mora po njenem mnenju predstaviti kot osebnost in ne iskati pomoč drugih ljudi. Če bi jo potrebovala, je prepričana, bi bilo z njo nekaj narobe, saj se je morala dokazati skozi življenje in si je v okolju, kjer živi, ustvarila določen ugled. Pravi, da jo podpirajo nekateri gledališčniki in glasbeniki, ki jo poznajo in opogumljajo, da se je kot ženska ojunačila, da kandidira za predsednico. Med drugim je spodbudne besede slišala na prireditvi Polka in Majolka, na kateri so nastopili Rogoški Slavčki in Samanta.

Kdo bo financiral volilno kampanjo in koliko sredstev je do zdaj že zbrala?
Kandidira z minimalnimi sredstvi, ker meni, da je denar bolje nameniti pomoči potrebnim. Računa, da bo za volilno kampanjo namenila okrog 5000 evrov, del bo prispevala stranka, del pa sama.

Katera življenjska izkušnja jo najbolj zaznamovala (bila prelomna) za njeno osebno, politično in poklicno življenjsko pot?
Ko je tedanji predsednik vlade Anton Rop predstavil belo knjigo, ki je napovedovala, da bodo morale ženske delati do 65 leta, se je odločila za vstop v politiko. Pred tem je mislila, da se s politiko nikoli ne bo ukvarjala, takrat pa si je rekla: »Kako, to je nemogoče … Nimamo nič posodobljenega ... Kako bodo delavke delale v takih tovarnah." Ljudje,  ki imajo 35 let delovne dobe se pri teh letih iztrošijo, poudarja in pravi, da je bila na delu moška logika. Če bi takrat v parlamentu sedela kakšna politično neobremenjena ženska, je prepričana Piberlova, bi rekla:  " Vse lepo in prav, vendar jim je treba pogoje za to dati!«

Ali se spomni kakšne smešne anekdote iz javnega življenja, v katero je bila  vključena?
Spominja se srečanja z dr. Alojzom Križmanom, s katerim sta sodelovala v mestnem svetu. "Če bi vedela, ne bi nikoli tako točno, do sekunde, skupaj prišla pred grad," pravi in pojasnjuje, da je do srečanja prišlo, ko je z možem potovala po Škotski, g. Križman pa je bil na potovanju na Nord Cup.

Ali bi v osnovno in srednješolsko izobraževanje uvedla kakšen predmet ali vzgojno-izobraževalne vsebine, ki jih pogreša?
Posebnih predmetov Piberlova ne bi uvajala, bi pa dala večji poudarek na moralnost."Silno me moti, da smo mladino naučili egoizma in pomanjkanja spoštovanja," pravi in dodaja: "Razmišljajo samo o pravicah, saj jim nismo dali dolžnosti. Bojim se, kako bo čez deset, petnajst let. Divja Amerika … Poglejte samo v avtobusu, ko pride mlada mamica, ji desetletni deček ne bo odstopil sedeža."

Družina in otroci:

Poročena je 37 let in ima dva odrasla otroka, sina in hčerko ter štiri vnuke.

Kako se je spoznala z možem?
Prijatelj jo je povabil v hribe. Rekel ji je: »Pojdi z nami v hribe, kaj boš fanta doma čakala. Naj bo on enkrat za vikend sam.« Šla je in bodoči mož jo je osvojil. Spominja se, da je bil zvit, saj je, poudarja, " sama trda trdnjava, ki jo je težko osvojiti".

Veroizpoved:
Odraščala je v katoliški družini.

Koliko zasluži in kakšno je njeno premoženje?

Pravi, da je o tem ni sram govoriti in poudarja, da živi v dobro stoječi družini. Nismo milijonarji, pravi in pojasnjuje, da so si vse, kar imajo, ustvarili s trdim delom, zato lahko mirno spi. " Nekaj sem podedovala, nekaj smo prihranili skozi obdobje, ko smo hodili v službo. Starši so me učili, da se moraš v mladosti pripraviti na starost. Nekaj imam v nepremičninah in nekaj v delnicah. Vozim toyoto avensis, doma pa imamo še staro petko za po mestu in električno kolo. Rada sem se vozila tudi z motorjem, a ker sem videla na cesti, da smo zelo površni vozniki, sem se od motociklizma raje poslovila."

Katero sporočilo iz svetovne literature si je najbolj zapomnila?
Zgodbo iz Samorastnikov. Lepo je prikazano, kaj vse mora doživeti ženska, ko pride mimo prepovedana ljubezen.

Za katerega športnika, športnico ali ekipo navija?
Nekoč je navijala za Matjaža Nahtigala, potem pa za Aljaža Pegana.

Ali ima kakšen nadimek in kako ga je dobila?
Kolegi jo kličejo Monik. To, pravi, je ljubkovalno, ker se dobro razumejo. Tako je že od otroštva, ko je bila stara okrog 11-12 let.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.