Moody's je znižala oceno NLB

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ena največjih bonitetnih hiš na svetu Moody's je danes znižala bonitetno oceno Novi Ljubljanski banki (NLB).
Oglej si celoten članek

Največji slovenski banki je dolgoročno kreditno oceno znižala z B2 na Caa2. Obete za naprej pa je ocenila kot negativne, je razvidno iz sporočila bonitetne hiše.

V bonitetni hiši so se za znižanje odločili, ker ocenjujejo, da se je kreditni položaj NLB dodatno poslabšal zaradi potrebe po dodatni kapitalski injekciji banki za ohranitev njene kapitalske ustreznosti na ravni, ki je v skladu s smernicami Evropskega organa za bančni nadzor (Eba).

Poslabšanje kreditnega položaja je obenem posledica nadaljujočih se izgub, ki dodatno spodkopavajo že tako šibko kapitalsko osnovo banke, pričakovanih dodatnih izgub v letu 2013 ter pomanjkanja kratkoročnih perspektiv za povrnitev k dobičkonosnosti.

V NLB: znižanje ni presenečenje

Za vodstvo NLB odločitev agencije Moody's, ni presenečenje. Na potrebo po dokapitalizaciji smo že večkrat opozorili, so zapisali v NLB in ocenili, da znižanje ocene na poslovanje banke neposredno ne bo vplivalo.

"Uprava NLB je v zadnjem času že večkrat opozorila na potrebo po dokapitalizaciji banke zaradi potrebnih slabitev kreditnega portfelja," so spomnili v NLB in zagotovili, da aktivno delujejo v smeri izboljšanja razmer in preobrata v dosedanjih praksah, ne glede morebitne sistemske rešitve oz. podporo.

Prestukturiranje portfelja banke in krepitev kapitala sta tako eni od njihovih najpomembnejših prednostnih nalog. "Banka je že ustanovila področje za nestrateške dejavnosti, v okviru katerega bo skušala doseči maksimalen izplen, obenem pa se osredotoča na razbremenitev visoko zadolženih podjetij in proaktivno delo s komitenti," so izpostavili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.