Mors: ukrepamo glede črnih gradenj

Foto: Žurnal24 (Foto: Jerca Božič-Kranjec)
"Ministrstvo za obrambo v okviru svojih pristojnosti zadevo pospešeno ureja od januarja 2009," so se v Morsu odzvali na naše poročanje o nelegalnih romskih naseljih v Bučni vasi.
Oglej si celoten članek

Kot so za zurnal24.si zapisali na ministrstvu za obrambo (MORS) problematiko romskih črnih gradenj usklajujejo z mestno občino Novo mesto, inšpektoratom za okolje in prostor na okoljskem ministrstvu, policijo in uradom za narodnosti.

Na romske črne gradnje v Bučni vasi, ki ležijo na zemljišču obrambnega ministrstva že več let opozarjajo tamkajšnji prebivalci. Slednji so zato celo podali ovadbo zoper ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in nekdanjega ministra za okolje Karla Erjavca, a jo je sodišče označilo za neutemeljeno. Več v povezavi.

Novomeška občina se je tako, kot so zapisali na Morsu, že leta 1975 s pogodbo z nekdanjo Jugoslovansko ljudsko armado (JLA) obvezala, da bo pospešeno reševala preselitev Romov iz območja vojašnice na drugo lokacijo, ki je oddaljena od vojašnice in vadišča.

"V letih 2008 in 2009 pa začet dialog, v času priprav novomeškega občinskega prostorskega načrta v zadevi legalizacije romskega naselja Žabjek, ni pripeljal do zadovoljive rešitve problema," so zapisali na Morsu.

Od februarja 2009 je obrambno ministrstvo podalo vsaj tri prijave črnih gradenj in pri tem sodeluje s policijo, okoljskim inšpektoratom in vladnim uradom za narodnosti.

"Glede na dejstvo, da je večina romskega naselja Žabjek na zemljišču v lasti RS in v upravljanju ministrstva, le-ta želi doseči rešitev problema v okviru svojih pristojnosti, s pravilnim pristopom in vsebinskimi rešitvami, ki jih morajo doseči vsi pristojni resorji na državni in lokalni ravni," so še zapisali na Morsu.

Na odgovore iz okoljskega inšpektorata na ministrstvu za okolje in prostor še čakamo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.