Moškim višje 
rente kot ženskam

Foto: Žurnal24 Bruto renta pri privarčevanih pet tisoč evrih je od 25 evrov za ženske do 35 evr
Renta. Razlike majhne, a v letih prejemanja se nabere. Kombinacija z zavarovanji manj pregledna.
Oglej si celoten članek

Razlike med pokojninskimi rentami pri enakem znesku na računu so tudi nekaj evrov. Moški, star 62 let, ki se je upokojil pred koncem leta in ima na računu pet tisoč evrov, bi pri Triglavu dobil 32,49 evra doživljenjske mesečne rente, pri Skupni pa 35,05. Manjšo razliko pokaže izračun za žensko, staro 58 let, z enakim zneskom na računu.

Pri Triglavu bi dobila 25,49 evra rente, pri Skupni 46 centov več. Od vseh navedenih zneskov je sicer treba plačati dohodnino, gre pa za rente, ki nimajo garantirane dobe izplačevanja. Rente, ki ob smrti zavarovanca deset let zagotavljajo izplačilo tudi dediču, so le za spoznanje nižje.

Posebni prvi sklad, drugi še čakajo
Kad
. Prvi pokojninski sklad se je oblikoval z zamenjavo pokojninskih bonov za zavarovalne police in iz njega Kad izplačuje več kot sedem tisoč mesečnih rent, povprečna je 48 evrov, skoraj 900 pa je letnih rent, katerih povprečna višina je 181 evrov. Za izplačilo v enkratnem znesku se je do zdaj odločilo 9.787 zavarovancev, dobili so povprečno 1.116 evrov. Pri skladih KVPS in ZVPSJU zavarovanci še niso izpolnili pogojev za izplačilo rent.

Zapletena kombinacija
Pri Prvi, ki je tudi zavarovalnica, pravijo, oblikujejo tudi kombinirane produkte. Našemu bralcu z nekaj več kot dva tisoč evri na računu so ponudili triletno rento v višini 53 evrov, po poteku treh let pa bo znašala en evro. Bralec je hkrati za en evro na mesec sklenil zavarovanje za izplačilo štiri tisoč evrov za primer nezgodne smrti ali nekaj več kot 200 evrov pogrebnine za primer smrti.

Vsi, ki varčujejo pri Kapitalski družbi (Kad), pa si lahko sami izberejo zavarovalnico, ki jim bo izplačevala rento, saj Kad še ni organiziran kot zavarovalnica.

Večina se bo izognila
Od 1. januarja veljajo spremembe zakona, tako da se v dohodninsko osnovo všteva le polovica rente (prej cela). Kot je pojasnil Miroslav Ekart iz Prve, se bo vsak s tisoč evri redne pokojnine dohodnini izognil, pri tistih s pokojnino, višjo od 1.500 evrov, pa bo obdavčitev le 20-odstotna.

Navala dvigov (še) ni
“Izmed ljudi, s katerimi smo se že pogovarjali, se jih je za zdaj za rento odločilo približno tri četrtine,” je še pojasnil Ekart. Dvigov so imeli pri skoraj 80 tisoč zavarovancih okrog 20, pri Skupni s podobnim številom zavarovancev pa nekaj čez 200.

Ob dvigu prej kot deset let od začetka varčevanja se zaračuna 6,5 odstotka davka od zavarovalniških storitev, odstotek kot stroški izstopa in dohodnina: ob izplačilu 25 odstotkov, kdor zaradi izplačila pade v najvišji davčni razred, pa mora doplačati dohodnino do 41-odstotne davčne stopnje. Ekart je opozoril še na posredne posledice. Ker se poveča dohodek na družinskega člana, lahko starši padejo v višji razred za plačilo vrtca, to je približno 450 evrov na leto. Ob skoku v višji razred pri otroškem dodatku je to od 200 do 300 evrov na leto. Vpliv je tudi na štipendijo otrok v srednji šoli ali na fakulteti, saj če se preseže cenzus, otrok izgubi štipendijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.