Moskva vztraja: Erdogan kupuje nafto od Islamske države

Foto: EPA
Foto: EPA
Rusko obrambno ministrstvo je danes objavilo po lastnih navedbah "neizpodbitne dokaze" o tem, da so turški predsednik Tayyip Recep Erdogan in njegovi sorodniki vpleteni v nezakonito trgovino z nafto z Islamsko državo (IS). Ti očitki iz Moskve prihajajo že teden dni, Erdogan pa jih zavrača in je napovedal odstop, če bi bili dokazani.
Oglej si celoten članek

Predstavniki ruskega obrambnega ministrstva in vojske so danes na novinarski konferenci predstavili dokaze, ki po njihovih besedah neizpodbitno potrjujejo, da družina turškega predsednika kupuje nafto od IS. Dokazi bodo objavljeni tudi na spletni strani ministrstva, so napovedali.

"Glavni potrošnik te nafte, ukradene njenima zakonitima lastnikoma Siriji in Iraku, je Turčija. Glede na razpoložljive informacije v tem kriminalnem početju sodeluje najvišje politično vodstvo v državi, predsednik Erdogan in njegova družina," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil namestnik obrambnega ministra Anatolij Antonov. 

Foto: EPA Isis

"Danes predstavljamo le del vseh dejstev, s katerimi razpolagamo, o tem, kako v regiji deluje povezana ekipa banditov in turške elite ter krade nafto svojim sosedam (...) ta nafta vstopa na ozemlje Turčije v ogromnih količinah," je nadaljeval.

"Vsak dan prepeljejo 200 tisoč sodov nafte"

Kot je še povedal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, IS nezakonita trgovina z nafto letno prinese dve milijardi dolarjev dobička. Sergej Rudskoj iz generalštaba ruske vojske je medtem postregel s podatkom, da IS dnevno transportira do 200.000 sodov nafte in v ta namen razpolaga s kar 8500 cisternami.

Po njegovih besedah so uspeli identificirati tri glavne poti IS za transport nafte iz Sirije in Iraka v Turčijo. Ruske zračne sile v Siriji obstreljujejo tudi kapacitete teroristov za prodajo nafte, je nadaljeval in se pohvalil, da so v dveh mesecih uničili več kot 1000 cistern s surovo nafto, več kot 40 objektov za rafiniranje nafte in več kot 20 črpališč.

Vodja ruskega nadzornega centra za nacionalno obrambo Mihail Mizincev je medtem povedal, da je v Sirijo v minulem tednu iz Turčije prišlo kar 2000 borcev, več kot 120 ton streliva in kakih 250 vozil. V Moskvi trdijo, da gre za pomoč IS in Fronti al Nusra. Napovedal je še, da bodo prihodnji teden medijem razkrili podatke o tem, kako se v Turčiji urijo sirski borci.

Foto: EPA Isis Foto: EPA Isis

 

 

 

 

 

 

 

Erdogan: Če mi to dokažejo, bom odstopil

Erdogan je v ponedeljek dejal, da je pripravljen odstopiti, če bodo dokazane trditve ruskega predsednika Vladimirja Putina, da Turčija z džihadisti IS trguje z nafto. Če bo to dokazano, plemenitost našega naroda zahteva, da ne bi več ostal na položaju, je dejal Erdogan ob robu podnebnega vrha v Parizu.

V Moskvi trdijo, da je Turčija pred tednom dni sestrelila rusko vojaško letalo na meji s Sirijo, da bi zavarovala dobavne linije nafte IS do Turčije. Putin je pred dnevi dejal, da so prejeli še dodatne podatke, ki potrjujejo, da to nafto, ki je proizvedena na ozemlju pod nadzorom IS in drugih terorističnih organizacij, v Turčijo prevažajo na industrijski ravni.

Foto: EPA Isis

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:00 2. December 2015.

    Cisterne pripeljejo nafto v Turčijo , pošteni Turki jo pa stran zlivajo , ker nočejo imeti z lopovi nobenega opravka. …

  • 16:48 2. December 2015.

    To že zgodovina govori, da so eno navadno govno.

  • h3o
    16:36 2. December 2015.

    turčini lažejo, da kar smrdi!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.