Moteči inšpektorji na divjih vodah

Turist na raftingu plača za varnost in verjame, da ima vodnik vsaj veljavno licenco.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Turistični delavci v Bovcu res nimajo sreče. Najprej jim je smučarsko sezono na Kaninu speljala okvara na žičnici (gondoli, ki sta poleteli v globino, sta bili na srečo prazni). Zdaj pa sta jih še pred začetkom poletne sezone doleteli nezgodi s smrtnim izidom na raftingu, ki velja za pomemben del turistične ponudbe. Ve se, da nesreča nikoli ne počiva, a v oči zbode dejstvo, da sta bila oba vodnika rafta, ki se jima je pripetila nezgoda, brez veljavne licence. Da izraelski turist, ki se je ponesrečil v nedeljo, menda ni znal plavati, da je agencija, ki je organizirala spust, ena izmed tistih z najdaljšo tradicijo rafranja po Soči, da je bil vodnik izjemno izkušen, a da iz bojda banalnih vzrokov ni pridobil ene od obeh licenc – nič od tega ne spremeni zamajanega zaupanja v varnostne standarde. Rafting je med turisti priljubljen, saj za razliko od kajaka in soteskanja ne zahteva drugega znanja od sposobnosti plavanja. Za varnost poskrbi vodnik rafta in njegovo usposobljenost v skladu s pravili zagotavljata obe predpisani licenci.

Neresno. Na tržnem inšpektoratu, ki je zadolžen za preverjanje licenc, povedo, da jih domači ponudniki raftinga pogosto obtožujejo, češ da jih z nadzorom motijo (?) in da tujcev ne pregledujejo. Zdi se nekoliko neresno. Tragična dogodka mečeta tudi drugačno luč na zahteve po cenovno dostopnejših licencah za stoteskanje. Nekateri ponudniki teh storitev v Posočju so namreč nedavno menili, da ne potrebujejo vodnikov z licencami “za elitne vojaške enote” ali “za odkrivanje kanojnov v Ekvadorju”.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:09 13. Maj 2013.

    Plačaš in si v rokah ljudi brez licenc, halooo?!?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.