Mož za 2,4 milijarde evrov

Foto: Žurnal24 (Foto: Dejan Mijović)
Direktor ZZZS. Upravni odbor je z izbiro Janka Štoka poskrbel za eno od večjih presenečenj do zdaj, trdijo viri. Ozadje. Razkrivamo, kdo, zakaj in kako naj bi lobiral za Štoka ter puč v ZZZS.
Oglej si celoten članek

Preobrat. Mož, ki naj bi v naslednjem mandatu upravljal 2,4 milijarde evrov težko zdravstveno blagajno, naj bi bil Janko Štok. Tako je včeraj v strogi tajnosti odločil upravni odbor (UO) zdravstvene blagajne, nato pa se je uradno zavil v molk.

S slabšega na slabše
• Odziv. “Čeprav je težko verjeti, da je lahko vodenje ZZZS slabše kot danes, bomo najverjetneje videli, da je lahko tudi slabše. Kot zavarovanca pa bi me predvsem zanimala razlaga članov UO, zakaj so tako glasovali, ali konkretneje, kateri lobiji so jih v to prepričali,” je bil včeraj oster eden od zdravstvenih ekonomistov, ki razmere na ZZZS dobro pozna. • Odziv. “On je računovodja, je odličen, pedanten, a le izvrševalec nalog,” pa je Štoka označil sodelavec.

Štok, trenutno direktor finančne in računovodske službe na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je tako sicer prestal šele prvo oviro, da bi aprila prihodnje leto sedel na stol, na katerem zadnja štiri leta sedi Samo Fakin. Triindvajsetega decembra bo o njem glasovala še skupščina ZZZS, nato pa ga čaka trenutek resnice v državnem zboru. Tam se, nam je včeraj potrdilo več virov, menda lahko zaplete.

Da je UO zdravstvene blagajne med desetimi prijavljenimi kandidati izbral prav Štoka, je bilo včeraj veliko presenečenje za večino poznavalcev.

Favoriti pogoreli
Še pred kakim tednom sta za favorita veljala Ivan Gracar, član uprave Triglava, zdravstvene zavarovalnice, in Peter Pustatičnik, nekdanji član uprave Vzajemne. Prvega naj bi podpirali delodajalci, drugi pa naj bi bil imel podporo sindikatov. Nekaj možnosti za vnovični mandat se je pripisovalo tudi Fakinu, aktualnemu šefu ZZZS.

Čeprav včerajšnja seja UO ni bila tajna, so se po njej vsi, ki nam jih je uspelo doklicati, zavili v molk in se pri odgovorih na to, zakaj ne morejo povedati, kdo je bil izbran za bodočega šefa ZZZS in zakaj, sklicevali celo na to, da jim je to zaukazala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Z “ne komentiram” nas je odpravil celo Fakin. Redkobeseden je bil tudi Štok: “Imel sem predstavitev pred UO, koga so izbrali, pa ne vem.”

“Namig iz vlade je Štok”

Imenovanje Štoka, pravijo viri, naj bi imelo več ozadij. Ključno vlogo je menda odigral Martin Toth, desna roka nekdanjega ministra Boruta Miklavčiča.

Upravni odbor se je odločil za status quo. In glede na to, da je Štok dobil šest glasov, jaz pa dva, je sporočilo jasno.
Samo Fakin, prvi mož zdravstvene blagajne

Pri članih UO naj bi lobiral v slogu: “Z ministrom (Dorijanom Marušičem, op. p.) se o tem sicer nisem posvetoval, je pa prišel namig iz vlade, da se za šefa ZZZS izbere Janka Štoka.” In kot so povedali viri, ki so bili včeraj blizu dogajanja na seji UO, so mu člani verjeli.

V ozadju Totha naj bi stal tudi Miklavčič, ki še vedno hoče posreden vpliv in moč nad zdravstveno blagajno, so zatrdili viri.

Fantazija lobistov
“To je navadna fantazija,” je odgovoril Toth. Na vprašanje, zakaj se potem širijo take informacije, pa je dodal: “Verjetno zato, ker nekaterim ni uspelo s svojimi kandidati in pri lobiranju. Saj veste, tu se vedno lobira.”

Za to, da UO izbere Štoka, naj bi si močno prizadevali tudi direktorji sektorjev na ZZZS. Fakin naj bi namreč v sklopu reorganizacije desetim direktorjem, ki so zdaj razvrščeni v 54. plačni razred in imajo službo za nedoločen čas, po novem določil, da se tudi zanje uvede štiriletni mandat, ki se lahko ob uspešnem delu podaljša, sicer pa ne. Štok pa naj bi jim zagotavljal, da tega ne bo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.