Možne močnejše nevihte

Foto: Žurnal24 Kako se ubraniti pred vročino? Nasvete preberite v članku. (Foto: Nino Verdnik)
Čez dan huda vročina, popoldan in zvečer nevihte.
Oglej si celoten članek

Na Agenciji za okolje in prostor RS so izdali opozorilo glede današnjih neviht. Posamezne močnejše nevihte so tako možne popoldan in zvečer, predvsem v severni in vzhodni Sloveniji.

Podiranje rekordov
Vročina tudi danes po Evropi podira rekorde: v Grčiji so temperature dosegle 39 stopinj, v Sloveniji in Avstriji se bo živo srebro po napovedih meteorologov znova dvignilo do 36 stopinj Celzija, na Hrvaškem pa še za stopinjo više.

Temperatura morja se je na slovenski obali povzpela nad 28 stopinj. Na merilnem mestu za valobranom koprske marine, kjer meritve opravljajo vsako jutro, so izmerili 28,6 stopinje Celzija.

Na Agenciji RS za okolje so za zurnal24.si povedali, da v naslednjih dneh temperaturnih rekordov pri nas ni pričakovati. Podobno vreme smo sicer imeli pred tremi leti, ko so med 14. in 24. julijem temperature nad 30 stopinj Celzija vztrajale deset dni. Najvišje izmerjena temperatura pa je bila 37 stopinj Celzija.

Kako se ubraniti pred vročino?

1. Soncu se izogibajte med 10. in 17. uro.

2. Uporabljajte klobuk, očala ali kapo.

3. Pijte dovolj tekočine (vsaj 2,5 litra vode).

4. Ne pijte gaziranih pijač in alkohola.

5. Jejte sadje, zelenjavo, ribe.

6. Zapirajte okna in vrata, uporabljajte zavese.

Današnji dan bo sicer že šesti dan, ko je termometer pokazal več kot trideset stopinj.

Danes smo tako na sredini vročinskega vala, še malenkost višje temperature (36 stopinj Celzija) pa lahko pričakujemo še jutri in v soboto.

Konec tedna se nam obeta olajšanje, saj bo Slovenijo v noči iz sobote na nedeljo prešla vremenska fronta, ki bo s seboj prinesla tudi dež.

V nedeljo bodo tako temperature znosnejše, saj se bodo gibale tik pod tridesetimi stopinjami Celzija.

Na pot zgodaj zjutraj ali pozno popoldne
Če se boste konec tedna z avtomobilom odpravljali proti slovenskim turističnim krajem, imejte pri tem veliko mero potrpežljivosti in poskrbite za dodatno zalogo vode.

Na pot se odpravite zgodaj zjutraj ali pa pozno popoldne, saj se po izkušnjah strokovnjakov iz Prometno-informacijskega centra stanje na cestah v nedeljo, ko se večina turistov vrača domov, umiri okoli devete ure zvečer.

Več o vremenu na našem vremenskem portalu www.vreme.net.

Najbolj obremenjeni bodo mejni prehodi
Na Prometno-informacijskem centru (PIC) so za zurnal24.si povedali, da je povečan promet proti slovenski obali mogoče pričakovati že jutri popoldne in v soboto zjutraj.

Za in pred nami so pasji dnevi, s katerimi se vsak bori na svoj način. Pošljite nam svojo fotografijo, na kateri se tako ali drugače hladite, in zmagajte na našem nagradnem natečaju.

Do krajših zastojev lahko zaradi nedokončanega dela gorenjske avtoceste pride na odseku Brezje–Podbrezje.

Obremenjeni pa bodo tudi nekateri mejni prehodi s Hrvaško, predvsem Dragonja in Sečovlje.

Na PIC zato svetujejo, da za prestop meje raje uporabite prehod Sočerga (primorsko avtocesto morate tako zapustiti že pri Črnem Kalu). Zastoji pa lahko nastanejo tudi na relaciji Maribor–Ptuj–Gruškovje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.