Mravlje okupirale študentski dom

Foto: Žurnal24 Študentka poudari, da se hišnik opozorilom navkljub ne zgane. "Še za popravilo l
Na naše uredništvo se je obrnila študentka, ki trdi, da komaj štiri leta star študentski dom FDV že od samega začetka okupirajo mravlje. "Povsod so," tarna študentka. Pristojni ne ukrepajo.
Oglej si celoten članek
Vsak mesec plačujemo stanarino in s tem upamo, da bodo na upravi poskrbeli za nadležnost. Nihče ne naredi ničesar.
bralka Maja

"Se še spomnite, ko so pred kratkim vsem študentom na Kardeljevi ploščadi vzeli rjuhe in jih prekuhali zaradi bolh, ki so nas obiskale? No, zgodba se ponavlja, ampak tokrat so nas namesto bolh obiskale mravlje. Imamo jih že skoraj toliko časa, kolikor je star prenovljen študentski dom Fakultete za družbene vede (FDV). Cela štiri leta," nam zatrdi ogorčena študentka Maja.

"Najprej smo mislili, da bodo na obisku le začasno. S cimri smo jih začeli iztrebljati z insekticidi in za nekaj časa so se potuhnile, ampak kaj hitro so bile nazaj. Danes so mravlje povsod. V kopalnicah lezejo po umivalniku, ko si umivamo zobe, v omarah so med oblekami, na mizi med zvezki in skodelico čaja," dodaja.

O mravljah obveščeni pred 14 dnevi
"S strani študentov smo bili o mravljah v domu FDV obveščeni pred 14 dnevi. Dne 25. maja letos je bil opravljen sistematski higienski pregled doma in mravelj ni bilo. Oskrbnik je že obvestil zdravstvenega nadzornika, ki je obvestil Zavod za zdravstveno varstvo Kranj – le-ta bo opravil dezinfekcijo," so nam sporočili z uprave študentskih domov v Ljubljani. "O tem, da so mravlje v domu že od samega začetka, nismo bili obveščeni," dodajajo.

Na upravi dodajajo, da je za nadzor nad sobami najprej zadolžen oskrbnik, najmanj dvakrat letno je opravljen pregled preko higienske komisije, ukrepajo pa tudi ob vsaki intervenciji študentov. "Higienske razmere v študentskih domovih so ustrezne, razen v primerih ko študentje neustrezne razmere povzročajo sami," končajo.

Higiena na plečih doma in študentov
"V tovrstnih zadevah se služba študentskega doma obrne na nas ali na katerega drugega izvajalca, ki lahko uredi zadeve z mravljami, ščurki, bolhami … Konec koncev je zavod, kakršen je študentski dom, dolžan izvajati redne preglede, redno škropiti proti ščurkom in preostalim insektom, redno morajo tudi deratizirati svoje prostore," nam zatrdi Ondina Jordan Markočič, dr. med., specialistka epidemiologije z Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana (ZZV).

"Higienske razmere so sicer odvisne od tega, kakšna pravila postavi študentski dom in v kolikšni meri študentke upoštevajo ta pravila," dodaja.

"Mravlje niso nevarne"
Spomnimo, da je moralo konec oktobra leta 2008 nekaj stanovalcev bežigrajskih študentskih domov zaradi garij celo k zdravniku. Direktorica zavoda Študentski domovi v Ljubljani Ksenija Preželj je takrat zatrdila, da študentov niso le informirali, temveč so v spornih domovih zamenjali posteljnine in jih oprali pri 90 stopinjah Celzija. Očistili so tudi vsa držala in kljuke.
"V primeru izbruha garij bi rada poudarila, da je šlo takrat za primer nalezljive bolezni, ki se lahko razširi tudi takrat, ko so higienske razmere na najvišji možni stopnji," poudari Jordan Markočičeva, ki je takrat tudi opravila natančen pregled študentskega doma. "Mravlje ne predstavljajo nikakršne nevarnosti okužbe," konča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.