Muzeji zaprti, predstav ne bo

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Varčevanje. Zavodi ostajajo, programi ne.
Oglej si celoten članek

Posledice. V ljubljanski operi bo manj predstav, Slovenski etnografski muzej (Sem) bo odprt manj dni, manj bo razstav, ustavil se bo odkup dediščine. Vse to, če bo vlada vztrajala, da programom na področju kulture zmanjša sredstva za od 15 do 20 odstotkov. Izračunov, kako bo to vplivalo na javne zavode, kulturno ministrstvo še nima.

Škoda se že dela

“V Semu možnosti za varčevanje praktično ni. Kritični so zlasti stroški za vzdrževanje objektov, ki so že doslej presegali vsoto, ki nam jo je zanje namenjalo ministrstvo,” pojasnjuje direktorica Sema Bojana Rogelj Škafar, ki se boji, da se tako že zdaj “povzroča dolgoročna škoda”. Direktorica Narodnega muzeja Slovenije Barbara Ravnik pravi, da zaradi visokih stroškov vzdrževanja varčujejo pri programu: “Trudili se bomo, da bo to čim manj opazno za obiskovalce.”

Mala drama kritična

V SNG Drama pravijo, da so težko leto predvideli in se z nadzorom stroškov pripravili, da kljub manjšemu financiranju izpeljejo načrtovani program. Dodajajo pa, da bi bile “z dodatnim varčevanjem že ogrožene možnosti za razvoj kakovostne gledališke umetnosti”. Čeprav bi morali izpeljati številna nujna popravila, jih zaradi pomanjkanja sredstev ne bodo mogli. “Zares urgentni pa so nekateri posegi v stavbi Drame, med drugim tudi v Mali drami, kjer z omejenimi sredstvi ne moremo izpolniti visokih standardov obnove, ki jih predpisuje država,” pojasnjujejo. Če ne bo “resnih zagotovil o obnovi odra”, jo bodo morali morda začasno zapreti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:26 2. April 2012.

    s.p.-ji v kulturi delajo prek avtorskih pogodb? Sem mislil, da lahko samo fizične osebe kot take sklepajo avtorske pogodbe, s.p. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.