MVK proti podelitvi imunitete Vogrinu in Mateju

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Mandatno-volilna komisiji predlaga, da DZ Vogrinu in Mateju ne podeli imunitete.
Oglej si celoten članek

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) se je na današnji seji seznanila z ugotovitvijo Državne volilne komisije, da glede na volilni rezultat pravica do poslanske funkcije v času, ko Ljubo Žnidar opravlja delo državnega sekretarja, pripada Alenki Koren Gomboc in da je ta funkcijo pripravljena sprejeti.

Poleg potrditve nove poslanke SDS je komisija danes sklenila DZ v imenovanje predlagati še preostala dva nadzornika Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Tri kandidate so določili že na seji prejšnji teden. Ker dva predloga nista bila popolna, pa so o njiju odločili danes.

Na predlog poslanske skupine PS komisija DZ za članico nadzornega sveta RTVS predlaga Marto Kos Marko, na predlog poslanske skupine SDS pa Draga Zadergala. Preostali trije kandidati, ki jih je MVK potrdila prejšnji teden, so Bogomir Eržen, Damijan Knap in Gordana Višinski. Predlagale so jih poslanske skupine SD, DL in Desus.

Vodji poslanskih skupin SD in PS Janko Veber in Jani Möderndorfer sta ob tem opozorila, da gre za postopek, ki se je začel v nasprotju s pravnim redom, saj se je začel s po njunem mnenju nezakonito razrešitvijo prejšnjih nadzornikov.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko pa je poudaril, da je težko govoriti, da so neke zadeve nezakonite ali celo neustavne, dokler se po sodni poti ne končajo, in da bo o zakonitosti oz. nezakonitosti razrešitve petih nadzornikov RTVS, ki jih imenuje DZ, odločilo sodišče.

Vogrin in Mate brez imunitete?

MVK bo DZ tudi predlagala, naj ne podeli imunitete poslancema Ivanu Vogrinu in Dragutinu Mateju. Mariborsko okrožno sodišče je namreč DZ obvestilo o uvedbi kazenskega postopka zoper Vogrina. Nepovezani poslanec, zoper katerega naj bi uvedli preiskavo zaradi suma prevare oz. goljufije, je sicer napovedal, da se na imuniteto ne bo skliceval.

Poudaril je, da je žrtev krize, da ničesar ni storil z goljufivim namenom ali naklepno, res pa je podjetje spravil v težave z napačno odločitvijo.

Mandatno-volilna komisija je obravnavala tudi obvestilo Okrajnega sodišča v Ljubljani o vloženem obtožnem predlogu zoper poslanca SDS Dragutina Mateja. Ta je pojasnil, da zgodba sega v čas njegovega ministrovanja na notranjem resorju.

Tedanji generalni direktor policije Jože Romšek je policijskega atašeja v Srbiji Gorazda Plaperja predčasno odpoklical iz krivdnih razlogov, ker ga med demonstracijami ob razglasitvi neodvisnosti Kosova februarja 2008, v katerih je bilo napadeno slovensko veleposlaništvo, ni bilo v Beogradu. Mate je pojasnil, da Plaper zdaj tako njega kot Romška preganja kot zasebni tožilec, saj sta policija in tožilstvo ovadbo zavrnila. Očita jima zlorabo položaja in koruptivno ravnanje. Mate se na imuniteto ni nameraval sklicevati, za STA pa je poudaril tudi, da on pri odpoklicu ni imel nič.

Višje delovno in socialno sodišče je sicer maja lani pravnomočno odločilo, da je bil odpoklic Gorazda Plaperja z mesta policijskega atašeja v Srbiji nezakonit.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:24 22. Oktober 2012.

    zapreti ga takoj da bo si zapolno od drugih živeti ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.