Na Brniku pri potniku odkrili 24 kilogramov droge

Foto: FURS Zaseg droge Khat Foto: FURS Zaseg droge Khat Foto: FURS Zaseg droge Khat
Konec tedna zvečer je skušal potnik preko letališča v prtljagi pretihotapiti več 100 zavitkov prepovedane droge, ki je skupno tehtala preko 24 kilogramov.
Oglej si celoten članek

Uslužbenci finančne uprave (FURS) so v soboto zvečer, v rutinski carinski kontroli pri vstopu v državo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana obravnavali 21-letnega državljana Ukrajine. Tujec je v postopku trdil, da v zaprti prtljagi prenaša oblačila, pri pregledu pa se je izkazalo, da je v dveh kovčkih prenašal več kot 400 zavitkov oziroma preko 24 kilogramov prepovedane droge Khat.

Osumljenca so kazensko ovadili. Enaindvajsetletnik je kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, ki se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. "Zaradi kaznivega dejanja je bil pridržan, v kriminalistični preiskavi, ki so jo vodili kriminalisti kranjskega sektorja kriminalistične policije v sodelovanju s policisti na Brniku, pa je bil včeraj s kazensko ovadbo priveden še k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor."

Khat je efedrinu podobna psihoaktivna snov v listih tropskega grma. Razširjena je predvsem v Aziji in v Afriškem rogu, kjer ni povsod prepovedana.

V Sloveniji je droga Khat na seznamu prepovedanih drog razvrščena v I. skupino. V tej skupini so po Zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini.

Dva podobna zasega večje količine te droge sta bila opravljena tudi januarja leta 2015, ko je bilo v dveh postopkih skupno zasežene okoli 70 kilogramov te droge.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:33 30. Januar 2018.

    Aha, še en lov na čarovnice - oziroma na rastlino. Kera mona lahko prepove rastline?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.