Na cesti pri nas tudi vse več družin

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Brezdomci. Po grobih ocenah na ulici že tri tisoč ljudi. Prevladujejo moški, vse več je tudi žensk in mladih.
Oglej si celoten članek

“Tudi ko bo Slovenija počasi prihajala iz gospodarske krize, se bodo njeni učinki pri najranljivejših populacijah šele začeli kazati,” pojasnjuje Romina Purič iz Centra za socialno delo Kranj. Po grobih ocenah je v Sloveniji že zdaj tri tisoč brezdomcev.

Kriza, droge in alkohol

“O točni številki ne moremo govoriti, ker obstaja več definicij brezdomstva. Če govorimo o tistih, ki so brez bivališča, se številka giblje med tisoč in 1.500,” pravi Puričeva. Če k tem prištejemo še tiste, ki živijo v neprimernih ali začasnih bivališčih, se številka povzpne do tri tisoč. 

Ogroženih pa je po besedah Puričeve še nekaj deset tisoč ljudi. Med brezdomci sicer še vedno prevladujejo moški nad 45 let. “A vse več je žensk in, kar je morda najbolj skrb vzbujajoče, tudi družin,” opozarja Puričeva. Dodaja, da se vse pogosteje na ulici znajdejo mlajši od 30 let. Pogosto brezdomstvo spremljata zasvojenosti z drogami in alkoholom. Je pa pojava manj v vaških okoljih, saj tam bo besedah Puričeve še vedno živi solidarnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.