Na dnevnem redu tudi Janševa pritožba

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ustavno sodišče bo opravilo razpravo o ustavnosti zakona o poslancih.
Oglej si celoten članek

Ustavno sodišče bo opravilo razpravo o ustavnosti zakona o poslancih. Obravnavo so pričeli na pobudo predsednika SDS Janeza Janše, ki se je na ustavne sodnike obrnil zaradi odvzema poslanskega mandata. Ti so mu ga začasno vrnili novembra lani, Janševa pritožba pa je tudi na dnevnem redu današnje seje.

Janša je bil na lanskih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca, a je funkcijo opravljal tako rekoč iz zapora, saj je moral nekaj tednov pred volitvami zaradi pozneje razveljavljene obsodilne sodbe v zadevi Patria na prestajanje kazni na Dob.

Sodišče zadržalo sklep o prenehanju mandata

DZ je nato oktobra lani zavrnil predlog, da bi Janša ostal poslanec, zato je prvak SDS ostal brez mandata. Pritožil se je na ustavno sodišče, to pa se je odločilo, da bo obenem preučilo tudi ustavnost zakona o poslancih. Novembra lani je do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju Janševega poslanskega mandata in ta se je lahko vrnil v poslanske klopi.

V odločbi so ustavni sodniki med drugim napovedali, da bodo zakon o poslancih presojali zlasti z vidika pravice do učinkovitega sodnega varstva in pravnega sredstva v zvezi s pasivno volilno pravico. Že tedaj pa so ugotovili, da zakon posebnega sodnega varstva ne ureja.

Obsodba Janše ne bremeni več

Ustavni sodniki so začasno zadržali sklep DZ o prenehanju mandata, ker bi lahko neizvajanje funkcije, če bi se pozneje izkazalo, da je pritožba upravičena, za Janšo pomenilo težko popravljivo posledico.

Ustavno sodišče je medtem razveljavilo tudi obsodilne sodbe v zadevi Patria, tako da Janše ta obsodba ne bremeni več.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:23 4. Junij 2015.

    Janševisti, zakaj ste tako tiho?????

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.