Na jami 140 ljudi

Foto: Jamarska reševalna služba Mednarodna vaja Jamarske reševalne službe Foto: Jamarska reševalna služba Mednarodna vaja Jamarske reševalne službe Foto: Jamarska reševalna služba Mednarodna vaja Jamarske reševalne službe Foto: Jamarska reševalna služba Mednarodna vaja Jamarske reševalne službe Foto: Jamarska reševalna služba Mednarodna vaja Jamarske reševalne službe Foto: Jamarska reševalna služba Mednarodna vaja Jamarske reševalne službe Foto: Jamarska reševalna služba Mednarodna vaja Jamarske reševalne službe Foto: Jamarska reševalna služba Mednarodna vaja Jamarske reševalne službe
Jamarska reševalna služba na leto v povprečju pomaga pri petih do šestih nesrečah ...
Oglej si celoten članek

Ta konec tedna je v Pološki jami nad Tolminom mednarodna vaja Jamarske reševalne službe. Na vaji so prisotni tudi reševalci iz tujine ter ostalih reševalnih enot.

"Jamarska reševalna služba je nepogrešljiva reševalna služba, katera sicer na leto rešuje le nekaj krat, v povprečju pet do šestkrat, a pogosto so ta reševanja zahtevna in brez takšne reševalne službe bi mnoge poškodovance ne mogli spraviti na površje," so nam iz jamarske reševalne službe sporočili po današnji vaji.

Pojasnjujejo, da je jamarstvo je šport, kateri privablja vedno več obiskovalcev, saj le ti iščejo drugačnost, beg pred vsakdanom in pa ekstremizem. Ker so tovrstne nesreče lahko zelo zahtevne, je nujno potrebno mednarodno sodelovanje z ostalimi jamarskimi reševalnimi službami.

"Ker se zavedamo morebitnih zahtevnejših nesreč, vsako leto izvedemo mednarodno vajo. Namen takšne vaje je preveriti delovanje vseh reševalnih ekip, katere so potrebne za poseg v primeru zahtevnejše nesreče," pravijo. Dodajajo, da bi v primeru takšne nesreče na pomoč poklicali tudi reševalce iz tujine. 

Scenarij vaje

Pred vsako vajo se izvede tudi scenarij, tokratni scenarij je povezan z potresom, ki je prizadel jamarje, ki so bili na vaji ter testu nosil v jami. Bilo jih je sedem, od katerih sta se dva huje ter dva lažje poškodovala. Kot je pravilo, je eden ostal ob poškodovancih, eden je počakal pri vhodu v jamo, eden pa je odšel do planine Polog, kjer je počakal na reševalce.

Ker gre za zahtevno jamo, se je aktiviralo tudi reševalci iz ostalih držav in sicer Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Italije. Prav iz vseh držav so prisotni reševalci na tokratni vaji. Ker gre za obsežno vajo, se je za pomoč aktiviralo tudi Gorsko reševalno službo iz Tolmina, Gasilci Tolmin ter Civilno zaščito Tolmin. Vsega skupaj je bilo danes na jami kar 140 ljudi. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.