Na Kaninu se bo smučalo do maja

Foto: Žurnal24
Kanin je edino slovensko smučišče, ki v letošnji sezoni beleži porast obiskovalcev, polega tega pa še vedno ponuja dokaj ugodno smuko po južnem snegu. Sezono bodo sklenili 7. maja s skupino Dan D.
Oglej si celoten članek

"Letos smo v primerjavi z lanskim letom zabeležili osem odstotni porast obiska. Nismo popolnoma zadovoljni, vendar pa glede na vremenske razmere in gospodarsko krizo kaj več ni bilo za pričakovati,“ nam je dejal direktor ATC Kanin Bovec Simon Klaut. V družbi menijo, da je to posledica večje marketinške usmeritve v dogodke, tako da smučarji poleg smučanja uživajo še v različnih koncertih in kulturnih dogodkih, pa tudi v hrani.

Sneg zagotovo ni več tak, kot je bil pozimi, vendar pa je smuka še vedno dokaj ugodna.
Simon Klaut

“Smuka na našem smučišču bo možna vse do drugega maja, 7. in 8. maja pa je na sporedu zaključna prireditev, na kateri bo obiskovalce zabavala skupina Dan D,“ poudari Klaut. Trenutne razmere na Kaninu direktor opiše z besedami: "Sneg zagotovo ni več tak, kot je bil pozimi, vendar pa je smuka še vedno dokaj ugodna. Nekoliko boljše razmere so trenutno na italijanski strani, ki je osojna.“ Ob koncu sezone sicer pričakujejo za okoli desetino več smučarjev, saj se obeta tudi lepše vreme.

Povezava z Italijo je naložba prihodnosti
Glede povezave z italijanskim smučiščem Sella Nevea Klaut pove, da so bila pričakovanja večja, da pa verjetno lahko boljše rezultate pričakujejo v prihodnosti, ko naj bi na Kaninu posodobili žičnice. “Ne moremo trditi, da je povezava bistveno pripomoglo k porastu obiska, vendar pa je res, da imamo 30 kilometrov prog, kar nas uvršča med velika smučišča. Na italijanski strani je zaradi osojne lege boljši sneg, na naši strani pa smučarji uživajo v soncu.“

Direktor poudari, da je v roku meseca dni predvidena dokapitalizacija družbe v višini okoli pet milijonov evrov s strani treh največjih lastnikov – Euroinvesta, občine Bovec in Hita, naslednje leto pa bi se lotili naložb. “Nova bo dvosedežnica Graben, trisedežnica Skripi, naredili bomo tudi novo gondolo z namenom, da se izognemo vremenskih nevšečnostim,“ konča.

Obisk smučišč močno upadel
V lanski sezoni so slovenska smučišča naštela 1,44 milijona smučarjev, v letošnji sezoni pa je se je po strminah do 15. marca spustilo 1,14 milijona smučarjev, kažejo podatki gospodarskega interesnega združenja žičničarjev. V združenju tako po oceni sekretarja združenja Danila Breclja ocenjujejo, da bo obisk v letošnji sezoni za okoli 15 odstotkov manjši.

"Delni razlog za slabši obisk je v gospodarski krizi, ki se na tem področju kaže tako, da ljudje sicer še trošijo, če imajo, vendar bolj premišljeno. Če je nekoliko slabše vreme in so razmere na smučiščih slabše, raje ne gredo smučat, ampak se za smuko odločijo v zares lepem vremenu," ugotavlja predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.