Na kmetiji delal od tretjega razreda

Foto: Žurnal24 Gregor Golobič med zaslišanjem. (Foto: Dejan Mijovič)
Golobič je na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo dejal, da je njegova vest čista. Preverili smo, kako je dobil status kmeta.
Oglej si celoten članek

Gregor Golobič je status kmeta za nakup zemljišča  pojasnil tako: "Ker gre za 12 let staro zadevo, je upravna enota Sevnica že uničila dokumentacijo. Prebrskal sem vse svoje arhive in našel kopijo odločbe iz leta 1998, ki pravi, da je Gregorja Golobiča šteti za usposobljenega za kmetijsko dejavnost. To so dokazale priče: Anica Pipan, Darinka Golobič, Anton Golobič.Gre za sorodnike, katerim je Golobič pomagal na kmetiji Apnenik 1, nad Sevnici od tretjega razreda osnovne šole dalje.“

Darja Drnovšek, načelnica Upravne enote Sevnica je za Žurnal24 povedala: "Zaradi zahtev preiskovalne komisije, ki se je ukvarjala s primerom Golobič, so se pregledale stare evidence. Pri vpogledu za leta nazaj smo evidentirali potrdilo iz leta 98, ki govori o tem, da je bilo Golobiču tistega leta izdano potrdilo o statusu kmeta, ni pa bilo v arhivu več odločbe o izdaji statusa. Način hrambe in roke hrambe arhivov določa pristojno ministrstvo. V tem primeru je bil rok hrambe 5 let, mi pa smo gradivo uničili po desetih letih in komisij posredovali tudi zapisnik o uničenju. Jaz sem načelnica upravne enote od leta 2005, zato zadev za nazaj ne morem komentirati."

Kmet Peter Pešec z Apnenika pa je za Žurnal24 povedal : "Gregorjeva mama Darinka Redenšek je bila doma z Apnenika in Golobičeva družina je iz Novega mesta redno prihajala sem in  pomagala obdelovati kmetijo. Ko je Gregorjeva stara mama ostala sama in tudi pri poznih letih še vztrajala pri kmetovanju, mi je bila ta družina za vzgled, kako so pomagali ostareli materi, med njimi je bil tudi Gregor in glede na to, da so imeli travnike in vinograd pa tudi živino, se je po moje lahko naučil osnovnega kmetijskega znanja. Po smrti Golobičeve stare mame imajo Golobičevi iz Novega mesta tu zidanico in  vinograd, ki ga očetu pomaga obdelovati sin Gregor."

Predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič  je sicer danes pred parlamentarno preiskovalno komisijo zavrnil vse očitke.

Ima čisto vest
Že na začetku je očitke glede Ultre in ostalih zadev označil za "neutemeljene, izmišljene in zlonamerne".
Prepričan je, da je motivacija pobudnikov preiskave iz SDS poskus politične diskreditacije, "razloga zanjo pa sta užaljenost zaradi volilnega poraza in krčevit poskus preusmerjanja pozornosti s klientelističnega ravnanja v prejšnjem mandatu''.

Opomnil je, da gre za prvo preiskovalno komisijo, ki preiskuje konkretno osebo. Problematičen se mu zdi tudi pristop preiskovalcev, ki poskušajo z maso očitkov prikrivati vtis, da noben očitek ni utemeljen. "Moja vest je čista. Nisem tu, da bi dokazal, da nisem kriv. Naloga obtoževalcev je, da to delajo, zaradi pravne države," je povedal Golobič.

Velike večine dokumentacije, s katero ga preiskujejo, po lastnih besedah sploh ni poznal.

''Sramoten projekt''
Golobič se je zaslišanja udeležil v spremstvu odvetnika Mihe Kozinca, enourno predstavitev pa je zaokrožil z mislijo, da gre pri preiskavi za "sramotni projekt. Pričakujem, da bo preiskava zaključena v razumnem roku."

Golobič trdi, da so posojila Ultre zavarovana. Meni, da je očitno predvsem, da je bil "dokument iz pisarne bivšega predsednika uprave NLB namenjen diskvalifikaciji".

Na očitke je odgovoril po točkah in med drugim povedal: "Nisem solastnik nobenega podjetja, razen nizozemskega Ultra Sum, d.d." To podjetje je lastnik drugih podjetij. Trdi, da je njegova prijava premoženja Kosovi protikorupcijski komisiji, ki so jo dolžni oddati funkcionarji, edini obrazec, ki je javen, saj je njegovo objavo zahteval sam.

"Kosovi komisiji sem prijavil vse. Prijavil sem nadpopolno," trdi Golobič. Zavrnil je očitke, da naj bi sodeloval pri poslu z ljubljansko prometno kartico urbano, kakor tudi študentsko prehrano – oba posla je dobila Ultra.

Bizaren prenos
Zavrača kakršnekoli povezave resorja, ki ga vodi zdaj, z elektronizacijo študentske prehrane.

Bo pa pri tej točki predlagal zaslišanje treh ministrov NSi, saj imajo po njegovem marsikaj povedati o elektronizaciji študentske prehrane.

Najbolj bizarna točka preiskave se mu zdi prenos telekomunikacij z gospodarskega ministrstva na njegovo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, saj gre za neke vrste samoovadbo parlamenta. Bolj čudno se mu zdi, da je prejšnja vlada leta 2004 telekomunikacije prenesla pod ministrstvo za gospodarstvo, ki ga je vodil Andrej Vizjak (SDS). "V tej odločitvi bi bilo treba iskati sum korupcije," pravi Golobič. O posojilih Ultre se nikoli ni dogovarjal sam: "Edini krediti, o katerih sem se v življenju pogovarjal, so bili moji osebni krediti."

''Najbogatejši kmet v državi''
Na vprašanje vodje preiskovalne komisije Rudolfa Petana (SDS), ali je Ultra financirala kampanjo ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je Golobič odgovoril: "Ne poznam."

Franc Pukšič (SLS) pa je po Golobičevem zagovoru dejal, da ima občutek, da gre za "najbolj poštenega Slovenca". Zaradi Golobičevega statusa kmeta je preiskovanca označil z besedami: "Pred nami sedi najbogatejši kmet v državi."

Golobiča je spraševal, zakaj je v državnem zboru zavajal javnost, ko je dejal, da Ultra nima reprogramiranih kreditov. Golobič je odgovoril: "Za ta dejstva nisem vedel, saj o poslovanju družbe po letu 2007 nisem bil obveščen." Dodaja pa, da so dokumenti, ki so prišli iz NLB v času Draška Veselinoviča, dragoceni, saj pričajo, da so bila posojila zavarovana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:21 19. Julij 2012.

    Golobič si zasluži naziv kmet, ampak ne mislim na kmeta ki gara na polju.

  • 07:18 19. Julij 2012.

    imaš ti čisto vest...kaj pa ko zavlada roka pravice?? Ko bojo steti dnevi takemu krimunalu??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.