Na Kostanjevici že polnijo vreče

Foto: PrtScr Arso opozorilo poplave Foto: Občina Šoštanj Plaz soteske Penk, občina Šoštanj
Arso opozarja, da se bodo padavine v večernih urah okrepile. Najhuje bo v vzhodni polovici države. Zaradi precejšnje namočenosti še vedno velika nevarnost zemeljskih plazov.
Oglej si celoten članek

V občini Kostanjevica na Krki so gasilci že stopili v akcijo. Člani PGD Kostanjevica na Krki in Prekop so pričeli s polnjenjem protipoplavnih vreč. Skladno z napovedjo naj bi prav reka Krka poplavljala v večjem obsegu kot običajno. Reka Krka v Podbočju postopoma narašča in ima trenutni pretok 300 m3/s. 

Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča se bodo padavine nekje po 20. uri najprej okrepile na jugovzhodu države, do jutra pa bo deževje zajelo tudi severovzhod Slovenije. "Pričakujemo, da bo v 12 urah padlo okrog od 30 do 60 litrov dežja na kvadratni meter," je ocenil Gregorčič in dodal, da se bodo padavine počasi umirile v soboto čez dan.

Reke v vzhodni polovici države bodo v noči na soboto in v soboto čez dan ponovno močneje narasle. Poplavilo naj bi več rek, predvsem reka Krka pa bo poplavljala na območjih, kjer poplave niso običajne oziroma pogoste. 

Oranžen alarm za Krko, Savo in Sotlo

Obstaja možnost, da bodo vodotoki naraščali hitreje in večjem obsegu kot ponavadi. V tem primeru se bo stopnja ogroženost zaradi poplav bistveno povečala. Vse prebivalce in pristojne službe na poplavno ogroženih območjih vzhodne Slovenije zato Arso poziva, naj spremljajo aktualne razmere in naj bodo pripravljeni na nova opozorila.

Trenutno velja oranžen alarm za Krko, spodnji tok reke Save in Sotlo. Če se bodo razmere zaostrile, obstaja možnost za razglasitev rdečega alarma.

Na širšem poplavnem območju lahko poplavijo Sotla, Mestinjščica, Dravinja, Ščavnica in Pesnica. Razlivanja so predvidena tudi na porečjih Ljubljanice, Kolpe, Savinje in Save. Hitro in močno lahko narastejo manjši pritoki naštetih rek.

Mura bo predvidoma v soboto popoldne poplavila znotraj poplavnih nasipov. Do nedelje so možni hitri večji porasti manjših rek in potokov v večjem delu države.

Zaradi intenzivnega deževja se bo precej povečala možnost zemeljskih plazov, še opozarjajo pri Arso.

V Šoštanju grozi nov plaz površine 100 x 150 metrov

Nedavne plazove tega tedna pristojni že sanirajo. Plaz, ki se je v torek utrgal v Skornu pri Šoštanju, sicer še vedno ogroža tri od petih hiš, zato so se stanovalci izselili, v drugi dve hiši pa bi se sicer lahko vrnili, a so se odločili počakati še nekaj dni.

Med drugim tudi zato, ker na območju že grozi nov plaz. "Na vrhu pobočja, na samem izvoru vsega plazenja zemlje, smo opazili, da je začela pokati nova površina zemlje, širine 100 krat 150 metrov," je za Žurnal24.si povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Peter Radoja. "Geolog, ki si je ogledal območje, ocenjuje, da če ne bo večjega deževja, se plaz ne bo pomikal naprej. Če pa bo spet kaj večjega, se zgodba lahko žal ponovi." Razpoke so prekrili s folijo, kaj več pa v tem trenutku ne morejo storiti, pravi Radoja. Pomagal bi oporni zid, vendar to je že večji poseg, večja investicija.

"Po prvem plazu smo očistili nanošeni mulj, da smo lahko prišli do samih hiš. Začeli smo čistiti uničeno mizarsko delavnico pri eni izmed hiš in oprali nekaj mizarskih strojev, ki jih bomo skušali pomagati spraviti v funkcionalno stanje," delo v teh dneh, ko šoštanjski gasilci ne poznajo počitka, opisuje Radoja. Pri drugi poškodovani hiši so zjutraj opravili ogled z gradbinci, ki bodo porušene notranje zidove pozidali in zaprli hišo, da jo bodo lahko zaklenili. Te dni namreč policisti in gasilci pri hiši še vedno opravljajo nočne straže.

Foto: CZ Novo mesto Plaz v Štravberku Tudi v Štravberku pri Otočcu v novomeški občini, kjer je močno deževje v sredo sprožilo večji zemeljski plaz, ki se je utrgal približno 300 metrov nad stanovanjsko hišo, že sanirajo posledice plazu. Stanovalci živijo pri bližnjih sorodnikih, v četrtek pa so jih obiskali tudi predstavniki območnega Rdečega križa.

 

 

Prek spodnjega obrazca nam lahko pošljete fotografije vremenskih nevšečnosti na vašem območju. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.