Na lokalnih volitvah tako ne bo šlo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Državna volilna komisija opozarja, da v primeru lokalnih volitev veljajo drugačna pravila.
Oglej si celoten članek

Na Državno volilno komisijo se je v zadnjih dneh obrnilo veliko število volivcev, ki so jih obveščali, da bi na lokalnih volitvah želeli glasovati v tujini (po pošti ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu) ali izven občine (kraja), v kateri imajo stalno prebivališče (na volišču OMNIA). 

"Zakon o volitvah (ZLV) v 80. členu izrecno določa, da za lokalne volitve ne veljajo določbe zakona o volitvah v državni zbor, ki se nanašajo na glasovanje po pošti v tujini in na glasovanje pri diplomatsko konzularnih predstavništvih Republike Slovenije ter na glasovanje na volišču zunaj kraja stalnega prebivanja in da torej na lokalnih volitvah ni mogoče glasovati na ta dva načina," posebej poudarja DVK. 

78. člen zakona pravi, da "volivci, ki so na dan glasovanja odsotni, lahko glasujejo pred tem dnem, vendar ne prej kot pet dni in ne kasneje kot dva dni pred dnevom glasovanja, na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije". Volivke in volivci lahko glasujejo predčasno samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik

V 81. členu pa je zapisano, da "volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, kjer so vpisani v volilni imenik, lahko glasujejo pred volilnim odborom na svojem domu, če to sporočijo občinski volilni komisiji najkasneje tri dni pred dnem glasovanja".

Pri lokalnih volitvah ima vsak volilno pravico samo v svoji občini, saj gre za vezanost volilne pravice na prebivalce lokalne skupnosti. Vsaka občina ima namreč svoje kandidatne liste in v primeru glasovanja na območjih drugih občinskih volilnih komisij, bi morali tudi drugje po državi imeti ustrezne glasovnice, medtem ko je v primeru državnozborskih, predsedniških volitev in refrendumov na ravni države nabor kandidatov oz. referendumsko vprašanje za območje celotne države enako.

Volilno pravico na lokalnih volitvah imajo tudi državljani drugih držav članic EU z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji oziroma potrdilom o prijavi prebivanja in prijavljenim začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ter tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Po podatkih državne volilne komisije so "občinske volilne komisije do tega trenutka izdale približno 1500 volilnih kart za glasovanje po pošti, pri čemer poudarjajo, da so možna še kakšna odstopanja," je pojasnil Dušan Vučko, direktor DVK. Številka je približna, saj je odvisno od OVK ali so že obdelala vsa obvestila volivk in volivcev. Za primerjavo, na državnih volitvah običajno po pošti glasuje okoli 2000 volivk in volivcev, je dodal Vučko.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:04 12. November 2018.

    Kako pa glasujejo v domovih za ostarele v tem primeru? Kdo so "mentorji" pri glasovanju starejših ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.