Na mizi težka vprašanja

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Pogajanja o koalicijski pogodbi. Na mizi slaba banka, holding in zdravstvo. Šušteršič: Slabe banke ne moremo narediti "na pol".
Oglej si celoten članek

Po prvih srečanjih se danes pogajanja o novi koaliciji nadaljujejo na vsebinski ravni. Ekspertne skupine strank PS, SD, DL in Desus razpravljajo o slabi banki, Slovenskem državnem holdingu in politiki morebitne nove vlade na področju zdravstva.

Minister za zdravje, ki se pogaja v imenu Desusa, Tomaž Gantar je bil pred pogajanji redkobeseden glede same vsebine. Bi bil pa pripravljen ostati minister, če bodo usmeritve nove vlade v smeri, ki jo tudi sam zagovarja.

PS in SD ne skrivata želja

Zakona o slabi banki in o Slovenskem državnem holdingu je sprejela še vlada Janeza Janše, ki opravlja tekoče posle, že od začetka pa sta bila deležna nasprotovanja PS in SD. Obe stranki tudi zdaj ne skrivata, da si želita sprememb obeh zakonov.Pojavljajo se tudi ugibanja, da bi lahko nova vlada oba projekta prekinila.

Šušteršič: "Na pol" ne gre

Nekdanji minister za finance in podpredsednik DL Janez Šušteršič pravi, da še vedno ne ve, kakšna bi lahko bila polovična rešitev glede slabe banke. Te se, kot je že dejal, ne da narediti "na pol", opustitev projekta pa bi pomenila, da bi ostali brez izvedljive rešitve za reševanje bank oz. bi na rešitev čakali pol leta. "To bi nas lahko nevarno približalo bankrotu," opozarja Šušteršič.

Šušteršič pričakuje, da ima SD manevrski prostor, sicer "verjetno ne bi vabili na pogajanja". Prav zato, ker je SD od vsega začetka nasprotovala slabi banki in državnem holdingu, pa je Šušteršič sodelovanju v novi vladi odpovedal, je spomnil. "Danes bomo videli, koliko so pripravljeni popustiti, zato, da bi oblikovali vlado. Očitno je to tisto, kar si najbolj želijo," je pred pogajanji ocenil nekdanji minister.

Židan upa na dogovor

Medtem poslanec SD Dejan Židan meni, da se bodo "ob dobri volji, razumu, ki ga imamo, in želji, da Sloveniji pomagamo, dogovorili". Pogajanj se med drugim udeležuje tudi Robert Golob iz PS in vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:42 5. Marec 2013.

    Ha ha ha, osrednji časopisi ali drugače povedano časopisi bivše komunistične elite v sloveniji. Novinarji teh časopisov saj vas razumem, …

  • 09:24 5. Marec 2013.

    lotili se bojo trdih orehov??? Kako debilno zavajanje novinarjev in posledično nas sužnjev!! Novinarji pa še vedno spijo ,sanjajo o …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.