Na morje za 65 evrov

Foto: Nataša Čepar
Foto: Nataša Čepar
Stroški. Od parkirnine in vstopnine za plažo do malice, sladoleda in kosila.
Oglej si celoten članek

Obisk plaže. Pozanimali smo se, kolikšni so povprečni stroški, na katere mora računati štiričlanska družina, ki se za en dan odpravi na morje. Izkazalo se je, da obisk plaže v slovenski Istri – za primer smo vzeli Strunjan – družinski proračun olajša za približno 65 evrov, pri čemer nismo upoštevali stroškov goriva.

Težko brez parkirnine ...

Če načrtujemo izlet na slovensko obalo, se težko izognemo plačilu parkirnine. Za obisk strunjanske plaže je, denimo, treba odšteti pet evrov za celodnevno parkiranje. Za bežno primerjavo: v Izoli je mogoče parkirati na parkirišču ob ladjedelnici za dva evra na dan, v Portorožu in Piranu pa bodo gostom zaračunali vsaj 1,20 evra na uro.

... lažje brez vstopnine

Večinoma celodnevne vstopnine na slovenske plaže stanejo okoli 2,50 evra. Štiričlanska družina z enim otrokom, mlajšim od sedem let, ki ima vstop prost, tako v Strunjanu odšteje že 12,50 evra (s parkirnino in vstopnino vred). Poležavanje ob morju pa je lahko tudi bistveno dražje, če izberemo plažo luksuznega portoroškega hotela, kjer je treba odšteti celo do 35 evrov na dan. Po drugi strani je mogoče najti kar nekaj plaž, tudi urejenih, na katere je vstop prost. Za plačilo na plažah ponujajo žetone za tuš, omarice za osebne stvari, senčnike, ležalnike, zabaviščne dejavnosti za otroke (trampolin ...).

Žeja in lakota

Družina bo morda že pred odhodom poskrbela za malico iz trgovine. Bežen izračun – štirje sendviči s šunko in sirom ter dve plastenki vode po 1,5 litra – pokaže strošek približno pet evrov. Na plaži je otrokom težko odreči kepico sladoleda, starši pa si po navadi privoščijo kozarec piva ali soka. Osvežitev zahteva dodatnih sedem evrov. Cel dan brez toplega obroka prav tako ne pride v poštev. Krožnik testenin, rižote, lignjev ali pice po od pet do devet evrov skupaj s pijačo stane 40 evrov. Pod črto to pomeni 64,50 evra za družinski dan na plaži.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.