Na nasedite ljubezenski prevari!

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Pri Varni na internetu opozarjajo pred prevarami šarmantnih gospodov z zlomljenim srcem. Po letu dni "razmerja" na daljavo so ostale brez nekaj deset tisoč, nekatere celo brez več kot sto tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

"Pogovarjala sva se cel mesec in kovala načrte, kako bo pobegnil iz Iraka," po navedbah Varni na internetu pripoveduje ena od žrtev. "Vse je bilo tako realistično: pogovori, dogodki, izpadi interneta so sovpadali z bombardiranjem v Iraku, časovni zamik, telefonske številke so bile iraške. Na vse so mislili."

Kriminalci svoje žrtve iščejo na družbenih omrežjih in jim pošiljajo prošnje za prijateljstvo. "Predstavijo se kot vojak iz ZDA na mirovni misiji nekje v Afriki ali Iraku, delavec na naftni ploščadi, zdravnik v Siriji, v vsakem primeru pa ločen ali ovdovel, z majhnim otrokom in osamljen," poudarjajo pri Varni na internetu. "Razkrijejo svojo (ponavadi tragično) življenjsko zgodbo, delijo fotografije, vse z namenom vzpostaviti čim bolj intimen odnos z žrtvijo."

Lahko traja več mesecev, preden prosijo za denar

Ko se zveza vzpostavi, včasih to traja tudi več mesecev, se na žrtev obrnejo s prošnjo, da jim nakaže denar. "Izgovori so različni: potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli na obisk," razlagajo pri Varni na internetu. "Zopet drugič imajo dostop do večje količine denarja, vendar najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve, da uredijo vso birokracijo."

Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se zgodba tu ne konča, saj pričakujejo vedno več denarja, hkrati pa z žrtvijo vzpostavljajo še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim le-te zelo težko zoperstavijo.

Goljufi od žrtev zahtevajo plačevanje prek plačilnega sistema Western Union, ki je namenjen hitremu prenosu denarja, ne omogoča pa sledenja denarnemu toku.

Med žrtvami niso le starejši in neizobraženi

"Zmotno je prepričanje, da takšnim goljufijam nasedejo samo starejši in neizobraženi uporabniki," poudarjajo pri Varni na internetu. "Med žrtvami, ki so prijavile goljufijo, sicer prevladujejo ženske, gre za uporabnice najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti, ki so zaupale goljufu na drugi strani samo na podlagi lepe fotografije."

Foto: Profimedia Kraja identitete

Svetujejo, da, v kolikor se v sledečem zapisu prepoznate, nemudoma prekinete kontakt s takšno osebo, kar pa ne bo lahko. "Poskušali vas bodo kontaktirati na najrazličnejše načine," opozarjajo. "Pri tem bodo proti vam uporabili vse podatke, ki jih imajo o vas, ter vsa druga možna sredstva. Lahko vam celo zagrozijo, da vas bodo ubili, 'saj imajo znance v vojski povsod po svetu', vse z namenom zastraševanja in psihološkega pritiska na žrtev."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:06 22. November 2016.

    ne se sekirat .. naravna selekcija ...

  • 19:50 22. November 2016.

    Da me lahko ogoljufajo za preko 100.000€???.....!!!!<br /><br />Mi lahko posredujete naslov kakšnega od teh goljufov. Očitno imam preko 100.000 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.