"Na nesrečo ni bil nihče pripravljen"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na postojnski občini zavračajo vse očitke o odzivnosti in ukrepih postojnskega župana Jerneja Verbiča.
Oglej si celoten članek

Na postojnskega župana Jerneja Verbiča so se med vremensko ujmo prejšnji teden usuli številni očitki, da je za pomoč zaprosil prepozno. A na postojnski občini vse očitke zavračajo. "Po ustaljenem postopku občinski štab CZ aktivira župan ali pa to stori poveljnik sam," pojasnjujejo na Občini Postojna in dodajajo: "Če nesreča presega zmožnosti občinskega štaba, poveljnik občinskega štaba poprosi za pomoč regijski štab. Če nesreča vključuje širše območje regije, se regijski štab aktivira samodejno in po potrebi aktivira tudi republiški štab. Župan ali poveljnik občinskega štaba v nobenem primeru ne more direktno zaprositi za pomoč vojske."

Na občini pojasnjujejo, da je zaradi razsežnosti naravne ujme župan sam prevzel vodenje občinskega štaba civilne zaščite in ga razširil z ustanovitvijo kriznega štaba, s pomočjo katerega se je pospešeno nadaljevalo izvajanje nalog zaščite in reševanja. "Kdorkoli bi v prvih trenutkih vodil akcijo in izvajal dela na terenu, v danih razmerah v nobenem primeru ne bi mogel zagotoviti dobave električne energije po omrežju. Prav zaradi izpada električne energije pa je stanje za prebivalce sploh bilo tako kritično," so dodali.
 

"Vse lahko dokažemo z zapisniki"

V sporočilu za javnost so navedli še, da je bil Verbič od vsega začetka v stiku in se o izvajanju nalog dogovarjal tako z regijskim štabom civilne zaščite kot s predstavniki Elektra Primorska in drugimi, kar je seveda vse zavedeno in dokazljivo z zapisniki oziroma izjavami odgovornih. "Aktivno je bil vključen tudi pri dogovarjanjih s Slovensko vojsko in zvezo Nato ter številnimi drugimi," pojasnjujejo na občini.

Povedali so še, da na tako naravno nesrečo nihče v tej državi ni bil pripravljen, saj tudi v načrtu za reševanje republiškega štaba civilne zaščite Postojnsko in Pivško nista vpisani kot območji, ki bi ju lahko ogrozil žled.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.