Na novo smo se zadolžili

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Slovenija je danes izdala za milijardo evrov sedemletnih obveznic.
Oglej si celoten članek

Slovenija je danes izdala za eno milijardo evrov sedemletnih obveznic. Nova državna obveznica z zapadlostjo 25. marca 2022 je bila prodana s kuponsko obrestno mero 2,25 odstotka in pribitkom 160 bazičnih točk nad srednjim tečajem obrestne zamenjave. Povpraševanje je za več kot trikrat preseglo ponudbo, so sporočili z ministrstva za finance.

Vodilni organizatorji izdaje, banke Barclays, Credit Agricole CIB, Deutsche Bank in J.P. Morgan, so v eni uri po odprtju knjige naročil zbrali za okoli tri milijarde evrov naročil in lahko ob tako velikem interesu cenovno usmeritev popravili navzdol. Skupna višina zbranih naročil je ob zaprtju knjige dosegla 3,2 milijarde evrov, naročila je oddalo več kot 275 vlagateljev.

Največ iz Velike Britanije

Kupci obveznic v največji meri prihajajo iz Velike Britanije in Irske (29 odstotkov), Nemčije in Avstrije (23 odstotkov) ter Slovenije (13 odstotkov). Tri odstotke obveznic so kupili ameriški vlagatelji s sedežem zunaj ZDA.

"Odmeven uspeh te transakcije odraža zaupanje investitorjev v izvedene ukrepe Slovenije z dokapitalizacijo in stabilizacijo slovenskega bančnega sektorja, kar je bilo potrjeno z rezultati pregleda kakovosti sredstev bank in stresnih testov, objavljenih 26. oktobra, kot tudi zaupanje v zavezanost vlade k nadaljevanju strukturnih reform za zagotovitev gospodarske rasti v bodoče," pravijo na ministrstvu.

Brez zadolževanja ne bi šlo

Vlada bo predvidoma v sredo sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, v katerem namerava po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja zvišati dovoljeni primanjkljaj za 200 milijonov evrov, na 1,2 milijarde evrov oz. za 0,2 odstotne točke na 3,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Ker smo že skoraj pred koncem leta, rebalansa ni mogoče izvesti brez povečanja obsega možnega zadolževanja, ugotavljajo na finančnem ministrstvu. Z novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki naj bi jo vlada prav tako v sredo poslala v obravnavo v državni zbor, tako predlagajo zvišanje najvišjega možnega obsega zadolževanja države v letu 2014, in sicer z nekaj manj kot 4,9 milijarde evrov na 5,9 milijarde evrov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 06:57 29. Oktober 2014.

    Da kot uspeh štejemo to, da se lahko pufamo!?<br />Kam smo pršli.

  • 21:26 28. Oktober 2014.

    druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo........

  • 20:43 28. Oktober 2014.

    Če je to (zadolževanje) poleg dvigovanja davkov vse kar znajo, potem se nam ne piše nič dobrega.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.