Na obisku bolgarski predsednik

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 parvanov, pahor Foto: Žurnal24 parvanov, pahor Foto: Žurnal24 parvanov, pahor
Na obisku v Sloveniji je bolgarski predsednik Georgij Parvanov. Srečal se je s predsednikom države Danilom Türkom, premierjem Borutom Pahorjem in predsednikom DZ Pavlom Gantarjem.
Oglej si celoten članek

Predsednik Slovenije Danilo Türk in njegov bolgarski kolega Georgij Parvanov sta dvostransko sodelovanje med državama ocenila za zelo dobro ter izpostavila opazen razvoj na področju gospodarskega sodelovanja. Podobna stališča imata državi tudi glede širitve EU in energetske strategije.

Novo veleposlaništvu v Sofiji
Vse intenzivnejše odnose med Slovenijo in Bolgarijo, pa naj bi kmalu potrdilo tudi odprtje slovenskega veleposlaništva v Sofiji, kjer diplomatski predstavniki že iščejo ustrezne prostore. Politična odločitev je bila po besedah Turka sprejeta že pred leti,a se je realizacija zaradi krize podaljšala.

Državi si delita mnoga skupna stališča glede drugih vprašanj EU, tako glede krepitve unije kot širitve. Slovenija podpira Bolgarijo v njenih prizadevanjih za članstvo v schengenskem območju.
Predsednika si v duhu podpiranja širitve EU prizadevata tudi za čimprejšnjo rešitev spora med Grčijo in Makedonijo zaradi imena.

Podobne poglede imata Slovenija in Bolgarija tudi glede evropske energetske politike, vključno s projektom izgradnje plinovoda Južni tok.

"Želimo, da bi EU dobro razvijala svojo energetsko strategijo in vzpostavila dobre odnose med članicami EU kot uporabnicami energentov in državami, ki so dobaviteljice, zlasti Rusijo in tudi Azerbajdžanom," je dejal Türk, ki je prepričan, da bo plin pomemben energent prihodnosti tudi zaradi težav, ki spremljajo jedrsko energijo. Slovenija se ne odreka jedrski elektrarni, je dejal Türk, Parvanov pa je povedal, da se izgradnja še ene jedrske elektrarne v Bolgariji nadaljuje.

Sestal se bo tudi s Pahorjem in Gantarjem

Bolgarski predsednik naj bi se sestal tudi z predsednikom državnega zbora (DZ) Pavlom Gantarjem. Obiskal pa bo tudi vladno palačo, kjer se bo srečal s premierjem Borutom Pahorjem.

Večer se bo zaključil z svečano večerjo, ki jo v čast bolgarskemu predsedniku, na gradu Brdo, prireja predsednik republike Danilo Türk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.