Na onkologiji težave s cevmi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Stanje vodnih cevi na onkološkem inštitutu v Ljubljani je katastrofalno. Vsak čas se lahko zgodi, da cevi ne bodo zdržale, opozarja generalna direktorica Ana Žličar.
Oglej si celoten članek

Prva cev je že prerjavela in popustila, vendar pri tem ni bilo večje škode, ker so pronicanje vode pravočasno opazili in cev popravili. O dogodku je onkološki inštitut obvestil ministrstvo za zdravje.

Vodovodni sistem v novi stavbi onkološkega inštituta je sicer problem že od same vselitve pred petimi leti. Kmalu po vselitvi v novo stavbo so morali uvesti številne ukrepe proti legioneli, med drugim so na vodovodnem omrežju izvajali klorne in toplotne šoke.

O sanaciji že dve leti

Ministrstvo za zdravje se s sanacijo vodovodnega sistema na inštitutu ukvarja od leta 2010, ko je SCT, ki je sodeloval pri gradnji inštituta, tudi pristal na prevzem krivde oziroma dela krivde za pomanjkljivosti in napake pri gradnji vodovodnega sistema ter s tem tudi kritje dela stroškov.

Vodovod so pregledali tudi izvedenci Zavoda za gradbeništvo, ki so ugotovili, da je bil vzrok za težave z legionelo kombinacija korozije cevi in prenizkih temperatur vode, našteli pa so tudi 25 slepih vodov. Izkazalo se je, da bo treba zamenjati celoten vodovod.

Javno naročilo za projektno dokumentacijo za sanacijo je ministrstvo za zdravje izvedlo lani, a so ga morali ponoviti, ker sta bili obe ponudbi nepopolni. S tem se je začetek sanacijskih del, ki je bil načrtovan za letošnje leto, znova zamaknil. Izvajalec naj bi bil znan prihodnji teden.

Ministrstvo naj bi sredstva za sanacijo dobilo z unovčenjem bančnih garancij. Stroški sanacije naj bi po ocenah strokovnjakov znašali čez dva milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.