Na pohodu izsiljevalski virus, ki šifrira vse datoteke

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na SI-CERT so v zadnjih dneh prejeli številne prijave okužb z izsiljevalskim virusom TeslaCrypt 2.0, ki zašifrira datoteke in uporabniku prikaže navodila za plačilo odkupnine v digitalni valuti bitcoin v protivrednosti 500 USD.
Oglej si celoten članek

V do sedaj znanih primerih se virus širi preko elektronske pošte, v zadevi sporočila je naveden le datum in čas, ta se ponovi tudi v telesu sporočila, priložena pa je datoteka z imenom love.zip. 

Ta vsebuje javascript kodo v datoteki info.js, koda pa je namenoma izmaličena v nerazpoznavno obliko. 

Javascript koda sestavi spletni naslov in prenese izvršljivo .exe datoteko na računalnik, ki prične s šifriranjem datotek in na koncu predstavi uporabniku navodila za obisk spletne strani, preko katere lahko nakaže odkupnino v digitalni valuti bitcoin v protivrednosti 500 ameriških dolarjev.

"Izogibajte se odpiranju priponk, ki so jih poslali neznanci, ali pa ne poznate razloga, zakaj ste priponko prejeli. Če ste v dvomih in pošiljatelja poznate, se prej pozanimajte, ali je res on pošiljatelj," sporočajo strokovnjaki Si-Certa. 

Uredite si izdelovanje varnostnih kopij računalnika, ali ročno občasno skopirajte podatke na zunanjo enoto, ki ni stalno priklopljena.

Odšifriranje datotek brez zasebnega ključa, ki ga imajo v lasti le storilci, ni mogoče. Podatke lahko povrnete iz varnostnih kopij, storilci pa v dokaz, da res posedujejo šifrirni ključ, omogočajo odšifriranje ene izbrane datoteke.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:41 30. November 2015.

    Izogibajte se razširjenemu SW je bolj smiseln nasvet. Z SW, ki ga uporablja nekaj 10.000 računalnikov, ne bo noben šel …

  • 15:36 30. November 2015.

    Izogibajte se komercialnemu software-u (predvsem Windowsom), pa ne bo težav z .exe datotekami.

  • 14:28 30. November 2015.

    Tale zadeva je pa vsaj slabo leto že zunaj... Ste malce pozni a!?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.