Na poletne počitnice šele jeseni

Foto: Žurnal24 grafika regresi
Regresi. Do junijskega roka – prej izjema kot plačilo. Denar za poletne počitnice vedno pogosteje šele jeseni
Oglej si celoten članek
Foto: Žurnal24 grafika regresi

“Obljubili so nam regres do konca junija, pa smo zadnji dan na oglasni deski prebrali obvestilo, da bo zaradi nelikvidnosti podjetja izplačan šele novembra. To ni normalno,” pravi eden izmed zaposlenih v G7, družbi za varovanje, ki je od februarja v prisilni poravnavi. “To, kar počnejo z nami, je pravo norčevanje in poniževanje,” dodaja.

Dala bi soglasje
Sonja Krajnčič, prisilna upraviteljica, ki nadzoruje delovanje uprave G7, za Žurnal pojasnjuje: “Če bi mi uprava dala predlog za izplačilo regresa, bi dala soglasje k plačilu. Toda tega predloga nisem dobila.” Iz G7 odgovora, zakaj niso izplačali regresa, nismo prejeli. Zapisali so le, da ga bodo v višini minimalne plače izplačali takoj, ko bo to možno, oziroma do 1. novembra.

MTB in Stavbar molčita
Kako je z izplačilom regresa pri dveh mariborskih gradbincih, ki sta se prav tako znašla v prisilni poravnavi, MTB in Stavbar gradnje, nismo izvedeli. Neuradno pa v podjetju Stavbar gradnje regres še ni bil izplačan. V skladu z zakonom o finančnem poslovanju, v postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju se vse izvršbe namreč prekinejo in podjetje začne normalno poslovati. “Regres po zakonu mora biti izplačan. To je obveznost delodajalca. Tudi za podjetja v prisilni poravnavi velja zakonski rok 30. junij, čeprav vem, da veliko podjetij izplača regres šele novembra. Podjetje v prisilni poravnavi bi moralo poslovati pozitivno,” poudarja Mitja Novak, strokovnjak za delavno pravo z mariborske pravne fakultete. “Zakon je jasen, poznejši rok izplačila regresa je možen, če nastopi nelikvidnost delodajalca, vendar do 1. novembra tekočega koledarskega leta,” dodaja.

Letos manj regresov junija
Breda Črnčec, sekretarka v Območni organizaciji ZSSS Podravje in Koroška, opaža, da je neplačnikov regresa letos več kot lani in da se ga vse več podjetij odloča izplačati po obrokih: “Čeprav je zakonsko določeno izplačilo v enem delu, se precej delodajalcev pogaja s sindikati oziroma predstavniki delavcev, da se izplača v obrokih.”

Tudi pri Konstruktorju na primer so se odločili, da bodo regres letos znova izplačali v obrokih. “Poslujemo glede na trenutne gospodarske razmere. Še ta mesec bomo izplačali prvi del regresa, drugi del bo izplačan septembra. Regres znaša 800 evrov bruto, kar je v skladu s kolektivno pogodbo,” pravi Aljoša Sevčnikar, direktor podjetja Konstruktor.

Nekateri več
Po Novakovem mnenju je žalostno, da je takšnih podjetij, ki bi izplačevala regres, višji od minimalno zakonsko predpisanega ali dogovorjenega v kolektivni pogodbi, malo.

Ena izmed izjem je podjetje Palfinger, od koder so nam sporočili: “Regres smo izplačali 18. junija, in sicer v višini 1.046 evrov bruto oziroma maksimalen znesek, ki je še neobdavčen.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.