Na poštah kmalu konec čudne prakse, ki je stranke drago stala

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Do konca julija bo do spremembe prišlo na vseh poštah, izjema ostajajo pogodbene pošte.
Oglej si celoten članek

Do konca meseca bo konec izjemno visokih provizij pri plačilu s kartico na poštah. Na približno dveh tretjinah pošt še nedavno ni bilo mogoče plačati s kartico. No, v praksi je bilo mogoče, se je pa takšno plačilo smatralo kot storitev dviga gotovine prek POS terminala, čeprav stranka gotovine ni videla. Je pa tem primeru matična banka oziroma izdajatelj kartic Maestro, Mastercard, Diners, Visa in Karanta lastniku kartice zaračunala provizijo, kakršno je predvideval njihov cenik. Pred leti smo tako poročali o bralcu, ki je ob plačilu 1,64 evra plačal 12 evrov provizije ali pa o primeru, ko je nekdo plačal 42 znamk in 17 evrov provizije. 

Na Pošti Slovenije so stranke na to opozarjali z obvestili in nalepkami na poštnih okencih, a redko kdo je ta opozorila bral in jih razumel. Položaj je bil še nekoliko bolj zapleten, ker je bilo na nekaterih poštah možno tudi običajno plačilo s kartico brez plačila provizije. 

Z julijem tudi na tem področju prihaja do velike spremembe. "Pošta Slovenije bo do konca meseca julija 2022 brezgotovinsko plačilo (plačilo s kartico) blaga in storitev ter odkupnin omogočala na vseh poštah (razen na pogodbenih poštah) ter pri pismonošah, ki dostavljajo paketne pošiljke," so nam potrdili na Pošti Slovenije. 

Obenem dodajajo dodatne pošte (poštna okenca) in pismonoše, ki dostavljajo paketne pošiljke, v možnost plačevanja s karticami s ciljem, da brezgotovinsko plačilo blaga, storitev in odkupnih zneskov pošiljk omogočijo čim več uporabnikom. "Brezgotovinsko plačilo (plačilo s kartico) blaga in storitev ter odkupnin bo najprej omogočeno na vseh poštah ter pri pismonošah, ki dostavljajo paketne pošiljke, v nadaljevanju pa tudi na pogodbenih poštah. V primeru, ko pismonoša dostavlja pisemske in paketne pošiljke (kjer dostavlja večje število paketov), bo prav tako opremljen s POS terminalom oziroma bo pri njem mogoče brezgotovinsko plačilo (plačilo s kartico) blaga in storitev ter odkupnin," pojasnjujejo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 14:35 14. Julij 2022.

    Pošta, dajmo iz besed k dejanjem, saj nismo v srednjem veku. Pa spotoma še poštnine malo znižajte oziroma prilagodite masi …

  • 21:11 13. Julij 2022.

    ta posta je vedno vecja katastrofa. mislijo kdaj kaj sposobnega tam zaposlit?

  • 12:28 13. Julij 2022.

    S tem «kmalu» se bo močno zavlačevalo. PS čestitke za dobro opravljeno delo in vodilnim za ustrezne finančne nagrade.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.