Na pošto prvi sveženj izračunov dohodnine

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Finančna uprava bo zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2016. Povprečni znesek doplačila znaša 181, povprečni znesek vračila pa 228 evrov.
Oglej si celoten članek

Finančna uprava je v prvem svežnju poslala 947.550 informativnih izračunov dohodnine za leto 2016. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v naslednjih dneh. Rok za vložitev ugovora se izteče 3. maja 2017, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2017, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 1. junija 2017. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2017.

"Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune
dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih
dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino," svetuje Stojan Glavač s Fursa. "Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca."

V kolikor zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 3. maja 2017 podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov globe. Obrazec ugovora je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Finančne uprave.

Posebna olajšava tudi v ugovoru

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za
vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

"Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje
takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker
bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba," pojasnjujejo pri Fursu. "Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz IID in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega en evro. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do enega evra) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev."

V prvem svežnju bo informativne izračune prejelo 947.550 zavezancev, od tega 257.185 oz.
27,2 odstotkov z doplačili, 270.318  oz. 28,5 odstotkov z vračili, 420.047 (44,3  odstotkov) pa brez vračila ali doplačila dohodnine.

"V tej tranši bo skupaj za 46.604.540,70 evrov doplačil in 61.717.583,22 evrov vračil," pojasnjujejo pri Fursu. "Povprečni znesek doplačila znaša 181, povprečni znesek vračila pa 228 evrov."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:27 1. April 2017.

    tele,ki talajo minuse delajo verjetno kje v pisarni,ki ima klimo,če bi bil pa to kak delavec nekje na cesti pri …

  • 11:59 1. April 2017.

    Lej, sej bom z veseljem dal tudi za ustanove, s katere so ti dovolili prost izhod za vikend. Pa še …

  • 10:00 31. Marec 2017.

    bum po raji,da plačajo še tistih nekaj euro-v,ki jim je kje ostalo,da bodo dali za gamad,za pijančke,ki prejemajo soc.pa nikoli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.