Na preizkušnji: Samsung Omnia 7

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Windows Phone 7 Samsung Omnia 7 WP7 Foto: Žurnal24 Windows Phone 7 Samsung Omnia 7 WP7 Foto: Žurnal24 Windows Phone 7 Samsung Omnia 7 WP7 Foto: Žurnal24 Windows Phone 7 Samsung Omnia 7 WP7 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Windows Phone 7 Samsung Omnia 7 WP7 Foto: Žurnal24 Windows Phone 7 Samsung Omnia 7 WP7 Foto: Žurnal24 Windows Phone 7 Samsung Omnia 7 WP7 Foto: Žurnal24 Windows Phone 7 Samsung Omnia 7 WP7
Pred kratkim smo objavili preizkušnjo nove Microsoftove mobilne platforme, Windows Phone 7. Zdaj je čas, da si ogledamo še enega prvih telefonov, ki jo uporabljajo. Testiramo novo Omnio.
Oglej si celoten članek

Model Omnia 7 med vsemi trenutno predstavljenimi WP7 telefoni sodi v sam vrh. Ponuja izjemno kakovosten zaslon (Super Amoled) in dovršeno obliko, ki se kosa edino s HTC-jevim novim paradnim konjem HD7, ki v Slovenijo prihaja enkrat te dni. Slednji se sicer ponaša z večjo vidno diagonalo zaslona, vendar uporablja starejšo tehnologijo LCD.

Prav zaslon je največja konkurenčna prednost Omnie. 11-centimetrski zaslon Super Amoled prinaša bolj žive in kontrastne barve in "pravo" črnino. Na klasičnih zaslonih tipa LCD je črnina bolj podobna sivini z odtenkom vijolične, Super Amoledova črna barva pa je tako temna, da pri normalni osvetlitvi uporabnik sploh ne razloči, kje se konča zaslon in začne ohišje mobilnika.

Brez kompromisov pri strojni opremi in izdelavi
Iz strojnega vidika (procesor, ram) so si trenutno predstavljeni WP7 telefoni podobni, tako da na velike razlike v hitrosti delovanja med različnimi modeli ni računati. Microsoft je proizvajalcem postavil visoke zahteve: procesor denimo v vseh modelih deluje pri frekvenci 1 GHz (Omnia uporablja Snapdragon), kar je na ravni najzmogljivejših androidov in novega iPhona. Posledično je delovanje telefona hitro, premikanje med meniji pa brez zaznavnih zakasnitev.

Ohišje telefona je izdelano izjemno solidno: plastični deli ne spuščajo škripajočih zvokov cenenosti, tudi če telefon malo bolj grobo držimo v rokah, ozadje pa je kovinsko in daje občutek kakovosti. Še celo USB-priključek ima lično oblikovan drsnik, ki ga ščiti pred prahom in poškodbami.

Baterija je povprečen primerek, kakršne najdemo v večini mobilnikov: velika zmogljivost terja svoj energetski davek, zato pričakujte, da boste aparat polnili vsako noč.

 

Fotoaparat je dober, vendar le čez dan
Omnia zna posneti video v HD ločljivosti (720p) in zajemati fotografije velikosti 5 MP, pri čemer ji pomaga vgrajena bliskavica. Čeprav vašega digitalnega fotoaparata še ne bo zamenjala, pa so izdelki povsem sprejemljivi za objavo na internetu. Sploh, če fotografirate zunaj in ob dobri svetlobi.

Znotraj prostorov izdelki ostajajo klavrni (pre- ali podosvetljeni, z nenaravnimi barvami in šibkim kontrastom) in še čakamo na test mobilnika, ki bo znal posneti fotografije enake kakovostne ravni kot navaden digitalni fotoaparat za sto evrov.

Omnia sicer uporabniku ponuja avtofokus s pomočjo dvostopenjskega sprožilca, kar je boljše od večine konkurentov, vendar je po našem mnenju rešitev, ki jo uporablja iPhone 4 (izostritev na podlagi izbire motiva na zaslonu),  uporabnejša.

Pod črto

Hvalimo
+ Izjemen zaslon
+ Kakovost izdelave
+ Hitrost delovanja

Grajamo

- Nekaj začetnih hroščev, za katere ne vemo, ali so softverske ali hardverske narave
- Ni možnosti razširitev s pomnilniškimi karticami

Samsung je za svoj prvi WP7 telefon uporabil preverjeno formulo: iz znanega androidnega modela Galaxy S je pobral vrhunsko opremo: izjemen zaslon, hiter procesor, baterijo in fotoaparat ter izboljšal vtis o kakovosti (ohišje, ljubezen do podrobnosti) ter tako skupaj z Microsoftovim WP7 predstavil vrhunski aparat. Čeprav mu do popolnosti iz vidika strojne opreme ne manjka veliko, pa je njegova največja pomanjkljivost prav platforma WP7.

Uporabniki, ki si želijo preverjeno rešitev, bodo v tem času še vedno raje posegli po androidu ali iPhonu, saj za oba obstaja več programskih rešitev, obe platformi pa sta zreli in preizkušeni. Telefon je zato v tem trenutku namenjen predvsem tehnološkim zanesenjakom, ki si vedno želijo med prvimi preizkusiti novosti, ne glede na minuse, ki jih nova platforma prinaša. Med testom smo se tako hudovali nad motečimi hrošči,predvsem senzorjem bližine, ki ugaša zaslon med telefoniranjem.

Glede na resnost in količino denarja, ki ju Microsoft s partnerji vlaga v obuditev mobilnih Windowsov od mrtvih, bodo razmere bistveno boljše. Podpora in nabor rešitev za WP7 se povečujejo iz dneva v dan..

Aparata še nismo zasledili v subvencionirani prodaji pri nobenem operaterju, vendar naj bi prodaja stekla v kratkem. Zato tudi cene še niso znanje, vendar bo aparat po naših predvidevanjih precej pri vrhu cenovne lestvice. To dokazuje tudi cena brez vezave, ki za nekaj evrov presega psihološko mejo 500 evrov.

Vabimo vas, da si ogledate nekaj fotografij aparata v zavihku Galerija!


Morebitna konkurenca: mobilnike s sistemom WP7 zaenkrat lahko preštejemo na prste. V kratkem lahko računamo na začetek prodaje HTC-jevih rešitev, ki stavijo na velik zaslon in dober zvok, svoj aparat pa te dni predstavljata tudi cenovno ugodnejši LG in oblikovno izjemni Dell. Slednji bo zaenkrat edini imel pravo tipkovnico.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.