Na proteste se že pripravljajo

Pokojnine. Zamrznitev buri upokojence.
Oglej si celoten članek

Zamrznitev. “Zgrožena sem nad tem, da jemljejo najrevnejšim, niti enega zakona pa ne sprejmejo za najbogatejše,” se je predsednica zveze društev upokojencev Mateja Kožuh Novak odzvala na poročanje Dela, da vlada načrtuje zamrznitev pokojnin in socialnih transferjev v letih 2011 in 2012. Kot je dejala, se s sindikati že pripravljajo na jesenske proteste.

Hočejo pojasnila
Zdajšnje polovično usklajevanje pokojnin z rastjo plač je zadosten prispevek upokojencev k reševanju gospodarskega položaja,” zamrznitvi nasprotujejo tudi v DeSUS. Vprašanje bodo sprožili na jutrišnji seji vlade, kjer bodo zahtevali tudi ukrepe za bogate, recimo davek na luksuz in obdavčitev visokih dobičkov, ki so plod špekulacij na borzah. “Mi bi se strinjali z zamrznitvijo pokojnin za določen čas, če bi pas zategnili vsi sloji prebivalstva, ne pa tako, da se zmeraj udari po najšibkejših,” poudarja prvak DeSUS Karl Erjavec.

Sindikati pa pričakujejo, da jim bo vlada svoje načrte glede zamrznitev podrobno pojasnila na današnjem ekonomsko-socialnem svetu (ESS). “Če ne bo dialoga, bomo temu nasprotovali s sredstvi, ki jih imamo na voljo,” napoveduje Boris Mazalin iz Konfederacije 
sindikatov 90.

Sicer bodo vlada, sindikati in delodajalci na današnjem ESS znova pretresali pokojninsko reformo. Tokrat naj bi vlada odgovorila na zadnji sindikalni predlog glede upokojevanja, sindikati pa pričakujejo tudi izračune.

Sindikalni predlog:
• za polno pokojnino naj bo dovolj 60 let starosti ter 40 let delovne dobe za moške in 38 za ženske;
• prehodno obdobje za uveljavitev zakona na bo vsaj osem let za moške in 12 let za ženske;
• upošteva naj se 24 najugodnejših let za odmero pokojnine.

Zadnji predlog vlade:
• ženske bi dobile polno pokojnino pri 58 letih in z 41 leti delovne dobe, moški pa pri 60 in s 43 leti delovne dobe. Ali pa bi se ženske upokojevale pod enakimi pogoji kot moški in bi upoštevali tudi bonus za otroke. Za odmero bi se upoštevalo 34 let;
• prehodno obdobje bi podaljšali do leta 2020.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.