Na referendumu bi zakon padel

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Večina meni, da o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni dopustno odločati na referendumu.
Oglej si celoten članek

O noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni dopustno odločati na referendumu, meni večina vprašanih v anketi Dela. Če pa bi referendum bil, bi zakon padel, saj mu nasprotuje polovica vprašanih.

Na vprašanje, ali je dopustno, da se o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih odloča na referendumu, je 52 odstotkov vprašanih odgovorilo odklonilno, 43 odstotkov pa jih meni, da bi bilo odločanje o tem dopustno. Če pa bi do referenduma prišlo, bi 36 odstotkov vprašanih podprlo izenačitev pravic istospolnih in raznospolnih parov, 50 odstotkov pa bi jih glasovalo proti. Devet odstotkov se referenduma ne bi udeležilo, pet odstotkov pa je odgovorilo z "ne vem".

Udeležilo bi se 37 odstotka vprašanih

Glede napovedane udeležbe na morebitnem referendumu je anketa pokazala, da bi se 37 odstotkov referenduma zagotovo udeležilo, 21 odstotkov pa verjetno. Da se referenduma zagotovo ne bodo udeležili, jih je odgovorilo 29 odstotkov, da verjetno ne, pa devet odstotkov.

Anketirance so spraševali tudi, o čem naj bi sploh odločali na morebitnem referendum. Največ, 39 odstotkov, jih meni, da o pravicah otrok, 13 odstotkov da o pravicah istospolno usmerjenih ljudi, 12 odstotkov pa jih je odgovorilo, da bi odločali o človekovih pravicah. Za enajst odstotkov bi referendum pomenil odločanje o družinskih pravicah, za tri odstotke o pravicah zakonskih parov, za dva odstotka pa odločanje o ukinitvi spola.

Anketo je 10. in 11. marca opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 400 odraslih državljanov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:38 16. Marec 2015.

    naj živijo vsi pederi in lezbike

  • 11:38 16. Marec 2015.

    Hmm, zakaj državljani ne bi smeli odločati o nečem skupnem na referendumu? <br />Rabimo torej državljane, ki poslušno vsakih nekaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.