Na ribe brez ležalnika

Foto: Žurnal24 Kurjenje ter postavljanje šotorov, ponjav, senčnikov, mizic in ležalnikov je pre
Bled. Razbremenitev jezera z odloki. Visoke kazni. Poostren nadzor redarjev.
Oglej si celoten članek
Prepoved hranjenja
Odlok. Občino čaka še sprejetje odloka o prepovedi hranjenja živali v Blejskem jezeru. Malo verjetno je, da bi ga sprejeli pred začetkom kopalne sezone, pravi župan Fajfar, saj morajo doreči še nekatera vprašanja z državo. Občina si namreč prizadeva, da bi država pristojnosti upravljanja jezera prenesla nanjo.

“To je pomemben korak k razbremenitvi jezera in temu, da redarji lahko ukrepajo,” je o novih odlokih, ki so jih občinski svetniki sprejeli na torkovi seji, za Žurnal24 povedal župan Janez Fajfar.

Odloka o določitvi plovbnega režima na Blejskem jezeru in urejanju javnih površin v občini prepovedujeta uporabo daljinsko vodenih modelov plovil, s katerimi ribiči hranijo ribe, ter postavljanje šotorov, bivakov, mizic in ležalnikov na obali. Ob jezeru je tako konec ribiškega kampiranja, ki se je v zadnjih letih zelo razširilo. “To smo obljubljali pred meseci in pred poletno sezono tudi sprejeli,” je dejal župan in dodal, da želijo na jezeru in ob njem narediti red. “S tem jezero še ni rešeno, obnoviti in zgraditi bomo morali kanalizacijski sistem, se lotiti velikega onesnaževalca potoka Mišca in ceste okrog jezera,” je poudaril.

Ob jezeru nočem videti niti enega šotora ali ležalnika več, ribiškim čuvajem pa smo naročili, da morajo ribiča, ki bi to kršil, opozoriti in takoj obvestiti redarje.
Samo Novak

Tudi na dovolilnicah
Na občini računajo, da bodo k spoštovanju novih odlokov pripomogle tudi visoke kazni. Za prepovedano daljinsko hranjenje rib bo fizična oseba morala odšteti 400, pravna oseba pa 1.600 evrov, nedovoljena postavitev šotorov, bivakov in ležalnikov bo posameznika stala 150 evrov, pravno osebo pa tisoč evrov.

Boris Sodja, vodja medobčinskega redarstva Bleda in Bohinja, je ob tem dejal, da bodo redarji – na Bledu so trije – zdaj lahko izrekali tudi globe. Sprejetje odlokov so pozdravili tudi v blejski ribiški družini, prepovedi pa bodo, kot je dejal predsednik Samo Novak, napisali na ribolovne dovolilnice: “Pričakujem pa revolt zaradi prepovedi uporabe daljinskih modelov.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.