Na rutinsko kontrolo odslej k sestri

Foto: Žurnal24 Bolnika ne bo mogoče zgolj z leporečjem prepričati, naj ne gre na kontrolo v bol
Ministrstvo za zdravje. Plačevanje nekaterih rutinskih storitev na sekundarni ravni naj bi omejili.
Oglej si celoten članek

Uvedba referenčnih ambulant bo pripomogla k razbremenitvi sekundarne ravni, predvidevajo na ministrstvu za zdravje. “Predvidevanje potencialno drži, če odgovorni v zdravstveni politiki ne bodo držali fige v žepu pri odločitvi, da določenih rutinskih storitev na sekundarni ravni ne bodo več plačevali,” pravi družinski zdravnik Janko Kersnik.

“Dokler bodo kliniki lahko svobodni pri naročanju kroničnih bolnikov v svoje ambulante, pa ni mogoče pričakovati, da bi zgolj z leporečjem bolnike prepričali, da svojih vrednosti v krvi ne bi kontrolirali v bolnišnici, kjer so jim naročili, da se morajo vrniti na kontrolo,”
dodaja Kersnik.

Razbremenitev zdravnikov

V referenčnih ambulantah – 40 naj bi jih začelo delovati marca – bodo za redne kontrole kroničnih bolnikov skrbele diplomirane medicinske sestre. Kersnik meni, da bodo zdravnike razbremenile za od 15 do 20 odstotkov časa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.