Na skopskem nabodalu

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
V škandalu. Slovenski posel za predsednika vzela na piko makedonska protikorupcijska komisija.
Oglej si celoten članek

Afera. Makedonijo v teh dneh pretresa politična afera, v katero so vpleteni slovenski poslovneži Dejan Verčič, Pedja Ašanin Gole in Dajana Guteša.

Povezani s Thalerjem?
Poročevalcu Evropskega parlamenta za Makedonijo Zoranu Thalerju zaradi kritike vlade pripisujejo podpiranje opozicijskih socialistov. Na vprašanje, zakaj je dopustil, da so ga vpletli v reševanje notranjepolitičnih konfliktov, odgovarja: "Prenašanje notranjepolitičnih zdrah iz Makedonije na mednarodne dejavnike ni primerno, še posebno če je uperjeno proti zaveznikom Makedonije."
 

Makedonski mediji že več dni poročajo, da je bivši makedonski predsednik republike Branko Crvenkovski mimo javnega tenderja za svetovanje trem slovenskim poslovnežem v treh letih plačal 340 tisočakov. Znesek nam je potrdil tudi Verčič, ki pa ocenjuje, da so "posel pošteno oddelali". Že prej, tudi sproti, je bil posel revizijsko pregledan in ugotovljenega ni bilo nič spornega.

Protikorupcijski pregled
Posel je te dni vzela pod drobnogled makedonska protikorupcijska komisija, prav zato, ker naj bi bil sklenjen mimo javnega tenderja. Verčič pravi, da so posel dobili na povabilo. "Kako so izbrali svetovalce, ni moja zadeva," dodaja.

Crvenkovski je pod drobnogledom, ker naj bi proračunski denar porabljal za osebno promocijo.

Mislim, da smo ta posel pošteno oddelali.
Dejan Verčič, eden od svetovalcev

Notranjepolitične zdrahe
Ker je bil kot levičar v predsedniški funkciji v času desne vlade, mu očitajo, da je svetovalce najel, da bi promoviral sebe in očrnil vlado.

Verčič je zato prepričan, da je trenutno preganjanje posla, ki so ga sklenili pred štirimi leti, posledica trenutnega dogajanja v makedonski politiki. Na vprašanje, kdaj ga bo zaslišala makedonska protikorupcijska komisija, pa odgovarja, da o tem ne ve ničesar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.